Welcome
Dobrodošli na Forum za nastavnike i učitelje!

Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Frustrira vas opća društvena klima glede obrazovanja u Rvata? Niste jedini.

Moderators: Gavran, some1

Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby Gavran » pon svi 18, 2009 8:06 pm

Dosta vas je ovo već vidjelo, ali svejedno...

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/a ... ,163595.jl :x :x :x :x :x

Netko mi je jednom rekao da se u sklopu prijemnog na psihologiji piše i test inteligencije.

Očito me grdno zajebo... :x :x :x :x :x
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby poison » pon svi 18, 2009 8:41 pm

prije nego što dam svoje mišljenje, stavljam disclaimer: iz matematike bila uvijek najbolja u svom razredu, i u osnovnoj i u srednjoj. matematiku uvijek intuitivno razumjela samo uz pomoć pisanja zadaća, rijetko kad dobila četvorku iz testa. ja sam bila ona koja se javljala odgovarati matematiku za drugi predmet tog dana (bez pripreme, trenutna inspiracija) da ju ne bi pitali povijest. :D u četvrtom srednje slomila srce profesorici iz matematike kad sam objavila da ću studirati jezike.

ipak, vjerujem da bi se učenicima trebalo i dalje ostaviti pravo izbora između matematike i stranog jezika na maturi. fakulteti, naravno, stavljaju svoje zahtjeve, i gdje je matematika bitna, naravno da onaj tko želi upisati mora polagati matematiku.
no, matematika je čudna stvar. shvatila sam da ju neki ljudi intuitivno razumiju. drugi ne. i mogu imati najbolje predavače, najkvalitetnije instrukcije, jednostavno nisu za to. ne moraju to biti nužno glupi učenici - nego samo netalentirani za matematiku.
zbog čega bi onda nečije znanje matematike bilo presudno za to hoće li studirati hrvatski jezik, strane jezike, povijest, filozofiju, pravo, kineziologiju...?
oni koji žele studirati ekonomiju, medicinu, elektrotehniku, građevinu, arhitekturu i brojne druge smjerove na kojima je znanje matematike bitno, ako ne i ključno, neka ju polažu na maturi. ali ne treba u startu hendikepirati one koji žele upisati fakultete koji veze s matematikom nemaju, i na kojima će im vrhunac matematike biti zbrajanje bodova na pismenom ili ects bodova time da moraju pisati matematiku na maturi, i da im upis na, recimo, studij njemačkog jezika i filozofije ovisi o znanju matematike.
SVI SMO MI BUBAMARA!

"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert
Avatar
poison
Savjetnik
 
Posts: 1931
Joined: ned tra 26, 2009 9:14 am
Location: middle of nowhere
Has thanked: 590 time
Have thanks: 280 time
Struka: engleski i njemački jezik

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby Gavran » pon svi 18, 2009 9:21 pm

Jednostavno zato što, ako se ne potrudi naučiti matematiku, kroz život će prolaziti kao debil. Ne, neće im sve to trebati, ali će im bar malo preraspodijeliti neurone u mozgu za ostatak života. Ako mogu ići u teretanu i sat vremena gurati utege gore-dolje da bi imali lijepe i zaobljene mišiće, onda se mogu malo više potruditi. Ako će ionako zaboraviti 90% onoga što nauče, onda je valjda dobro da nauče što više pa da im bar nešto ostane.
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby simes » pon svi 18, 2009 9:34 pm

poison je napisao/la:... ipak, vjerujem da bi se učenicima trebalo i dalje ostaviti pravo izbora između matematike i stranog jezika na maturi.

Ajde molim te skini ovaj test i pogledaj o kojoj se tu težini radi. To će u postotku većem od 50% riješi prosječan osmaš ali to je test za maturu. Inače, matematika na maturi ne mora biti što se mene osobno tiče, pa ni uopće u školama u Hrvata. Ima i previše mladih Azijata koji će daleko težu matematiku učiti i uključiti se u ovaj svijet sofisticirane tehnologije s one kretaivne strane pozornice a ne samo ove konzumerske. Mi izbacimo sve što je teško i oko čega se treba mučiti. A mnogi se moraju mučit oko književnosti, pisanja, učenja stranog jezika i skakanja preko kozlića. Sve to mnogim učenicima stvara frustracije! Budimo dosljednji i oslobodimo ih svih napora.

... i da im upis na, recimo, studij njemačkog jezika i filozofije ovisi o znanju matematike.

Tko onaj gornji test ne može riješiti s 50%, a što je dovoljno, taj u biti ne razumije jezik a ne matematiku i možda ne bi trebao na studij.
simes
Mentor
 
Posts: 597
Joined: ned tra 26, 2009 5:01 pm
Has thanked: 44 time
Have thanks: 56 time
Struka: matematika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby Lina » pon svi 18, 2009 10:26 pm

Matematika nije znanost, matematika je način života.
Nije problem u tome što je matematika obvezan predmet na maturi, slažem se sa svakim tko kaže da je dobro i poželjno riješiti maturu iz matematike za prolaz. To je ono što treba da bi čovjek mogao reći da je maturirao. Problem je u fakultetima koji do sada nisu imali matematiku na prijemnom, a sada odjednom traže viši stupanj matematike na državnoj maturi, primjerice likovna akademija. Praktički odbacuje učenike koji su završili strukovnu školu, pogotovo umjetničku strukovnu školu koja ima cijela dva sata matematike tjedno kroz cijele dvije godine srednjeg školovanja. Mislim da je to kriminal. Pravni fakultet u Rijeci, primjerice, uopće ne uzima u obzir rezultate iz matematičkog dijela mature za upis, bitno je samo da je položena, ali rezultat iz toga ne bi trebao utjecati na rang listu. I mislim da je to pošteno. Mislim da to daje maturi vrijednost ispita zrelosti, da nam pomaže da ta djeca shvate da moraju učiti zato da bi imali znanje u životu, a ne zato da bi imali ocjene. Baš mi je to super, što bi na maturi trebalo biti nešto što se zove trajno znanje, ono što se skupljalo kroz četiri godine i uspjelo se zadržati, a ne pitanja o tome s kim je neki kralj imao vanbračno dijete ili koji su nusproizvodi fotosinteze kod modrozelenih algi. No naravno, u sustavu u kojem živimo, ne možemo biti uvjereni da će to tako i biti...

Ima li tu profesora iz strukovnih škola?
Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants, mais peu d'entre elles s'en souviennent. {Sve odrasle osobe su nekad bile djeca. (Ali malo njih se toga sjeća.)}

Antoine de Saint Exupéry
Prijevod: Luko Paljetak
Avatar
Lina
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 118
Joined: sri svi 06, 2009 12:16 pm
Has thanked: 4 time
Have thanks: 10 time
Struka: Ne radim u školi.

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby simes » pon svi 18, 2009 10:31 pm

Lina je napisao/la:Ima li tu profesora iz strukovnih škola?

Da.
simes
Mentor
 
Posts: 597
Joined: ned tra 26, 2009 5:01 pm
Has thanked: 44 time
Have thanks: 56 time
Struka: matematika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby poison » pon svi 18, 2009 10:47 pm

omg, ovo je zbilja... zabavno. (testić, mislim)
priznajem, zahrđala sam malo, vrhunac matematike zadnji par godina mi je računanje potrošnje goriva :D, ali mislim da bih i ovako, da malo uključim mozak, mogla porješavati dosta.

sad ću biti kriva za offtopic, ali moram:
mislim da je matematika (a istom linijom i fizika i kemija) današnjim školarcima problem, jer ne znaju logično razmišljati (još veći offtopic: sjećam se predmeta "logika" u srednjoj. imali smo zbunjolu profesora, koji se po tri puta upetljavao u toku jedne rečenice, i često ni njemu samom nije bilo jasno što je on tu htio reći. i dobili smo test sa zadacima - lijepe izjave, verbalne: vuk je divlja životinja. sve divlje životinje su opasne. zaključak: vuk je opasan. za taj test je trebalo samo logično povezati dvije tvrdnje, nikakvo učenje figura sa blesavim imenima nije trebalo. pola razreda je pokupilo jedinice). a to nije nešto što se može rješavati u srednjoj školi, uvođenjem matematike na državnoj maturi. taj problem je uočljiv već u višim razredima osnovne škole, a sam proces starta u nižim razredima.
s logičkim razmišljanjem je slično kao s pisanjem eseja: tu djecu nitko ne uči kako se to radi, a onda se svi frapiraju kada djeca ne znaju riješiti matematičke zadatke ili napisati esej s glavom i repom. a to su stvari koje ih se treba početi učiti čim nauče pisati slova. ali onda bi učenici bili "preopterećeni"...

ova osnovna razina mi se čini skroz ok i razumnom (nema derivacija i integrala. :D), no što je s višom razinom, za kojom su se neki fakulteti (tipa akademije koju lina spominje) raspomamili iako veze nema s njima?

@ lina:
ne znam znaš li blogericu bastet [url]mindbuilding.blog.hr[/url]. ona je krenula u borbu s vjetrenjačama baš zbog tog nepravednog tretmana učenika strukovnih škola, kojima je državnom maturom praktički uskraćen upis na brojne fakultete, koji možda imaju veze s njihovim zanimanjem, no određene predmete traže prema gimnazijskom programu. pa učenicima preostaju dvije mogućnosti: a) odustati od studiranja ili b) paralelno s programom svoje škole pohađati dodatne sate hrvatskog, matematike i stranog jezika, što mi se čini velikim opterećenjem.
SVI SMO MI BUBAMARA!

"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert
Avatar
poison
Savjetnik
 
Posts: 1931
Joined: ned tra 26, 2009 9:14 am
Location: middle of nowhere
Has thanked: 590 time
Have thanks: 280 time
Struka: engleski i njemački jezik

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby simes » pon svi 18, 2009 11:04 pm

Lina je napisao/la: Problem je u fakultetima koji do sada nisu imali matematiku na prijemnom, a sada odjednom traže viši stupanj matematike na državnoj maturi, primjerice likovna akademija.

Akademija likovnih umjetnosti zagreb traži B program za HJ, Mat i SJ. dakle light varijantu za sve. Izvor http://dokumenti.ncvvo.hr/SS/2009-03-05 ... a_2009.pdf
simes
Mentor
 
Posts: 597
Joined: ned tra 26, 2009 5:01 pm
Has thanked: 44 time
Have thanks: 56 time
Struka: matematika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby simes » pon svi 18, 2009 11:13 pm

poison je napisao/la:ova osnovna razina mi se čini skroz ok i razumnom (nema derivacija i integrala. :D),

Ma kakve derivacije i integrali! Nema nizova, analitičke geometrije, nema trigonometrije, vektora, nema geom. tijela, nema logaritama, ... Osnovna škola i nešto malo iz prvog polugodišta drugog razreda.

ona je krenula u borbu s vjetrenjačama baš zbog tog nepravednog tretmana učenika strukovnih škola, kojima je državnom maturom praktički uskraćen upis na brojne fakultete, koji možda imaju veze s njihovim zanimanjem, no određene predmete traže prema gimnazijskom programu.

Na primjer? radim sa strukovnjacima i ničim nisu zakinuti u odnosnu na sadašnje stanje. Još će im biti i lakše jer su ovi testovi lakši od prijamnih koje i sada moraju polagati. I polažu ih u smirenijoj atmosferi i u poznatom okružju. Slobodno ovo proslijedi blogerici. :)
simes
Mentor
 
Posts: 597
Joined: ned tra 26, 2009 5:01 pm
Has thanked: 44 time
Have thanks: 56 time
Struka: matematika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby Gavran » uto svi 19, 2009 7:59 am

Ja sam predavao matematiku računalnim tehničarima i oni imaju tri sata tjedno. Čak i fizerke i automehaničari imaju dva sata kroz cijelo školovanje.
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby Lina » uto svi 19, 2009 10:56 am

Ja doista nemam osjećaj da su strukovne škole zakinute pri upisu na fakultete. Malo sam pregledavala one fakultete koji su mi se činili da bi mogli biti zanimljivi mojoj slabijoj učenici i došla sam do zaključka da s onim što dobiva u svojoj umjetničkoj srednjoj školi još uvijek ima sasvim široki izbor fakulteta bez dodatnih tečajeva i nastave. Ako su se učenici odlučili za srednje škole prema svojim sklonostima, mala je vjerojatnost da će im za upis na fakultet trebati nešto čega nisu imali u srednjoj školi. Ono što me svojedobno izbezumilo bila je frka koju su digli nastavnici u jednoj ekonomskoj školi o tome kako će morati djeci držati nastavu subotom iz svih obveznih predmeta na maturi, a ja vidim da prijateljice moje djece u ekonomskoj školi praktički imaju isti program iz tih predmeta kao i ovi u gimnaziji. Čemu onda ta nastava subotom? Samo da se stvara nervoza. Mislim da se tu malo diglo frke više nego što je bilo nužno, a opet, da se frka nije dizala, možda se ne bi dogodilo ovo:

simes je napisao/la:Akademija likovnih umjetnosti zagreb traži B program za HJ, Mat i SJ. dakle light varijantu za sve. Izvor http://dokumenti.ncvvo.hr/SS/2009-03-05 ... a_2009.pdf


Evo, ovo je upravo sjajna informacija! Nisam nedavno provjeravala dokumente na ncvvo, printala sam ih negdje početkom školske godine i tamo se na svim smjerovima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu traži viši stupanj iz svih obveznih predmeta na maturi. To znači da su se razumni ljudi koji su odlučili komunicirati uspjeli izboriti za razumna rješenja. Ili su se jednostavno svi odlučili za lakša rješenja, budući da vidim da na mnoštvu studija nisu određeni potrebni izborni predmeti dok su na dokumentima, koje imam isprintane, bili. Ipak, ova situacija mi ulijeva nadu i znači da se može razgovarati s odgovornim osobama i postići rezultate. (I bez demonstracija)

Definitivno je ova priča s državnom maturom puno lakša nego prijemni ispiti.

poison je napisao/la: pa učenicima preostaju dvije mogućnosti: a) odustati od studiranja ili b) paralelno s programom svoje škole pohađati dodatne sate hrvatskog, matematike i stranog jezika, što mi se čini velikim opterećenjem.


Ne slažem se. Preostaje im mogućnost uzimanja slobodne godine za savladavanje potrebnih sadržaja. Sad ne znam napamet, mislim da još dvije godine nakon završene škole imaju pravo još jednom za besplatno izaći na maturu. Nakon toga mogu izlaziti koliko hoće, ali uz plaćanje. U načelu, moj muž je upisao fakultet ove akademske godine. Imali smo i na fakultetu na kojem radim, nekoliko studenata i studentica koji su nakon poprilično godina radnog staža odlučili studirati, neki su bili izuzetno vrijedni studenti, dobili i neke nagrade. Takvima će uvijek biti omogućen studij i ne može im ga se zabraniti zato što nisu polagali državnu maturu. Uz takve studente, uvijek će moći polagati i oni koji su u međuvremenu došli k sebi.

Samo mislim da se moramo osloboditi predrasuda da se neke stvari mogu raditi samo jednom u životu i nikada više, da ako ne studiraš s 19, nikada ni nećeš, i onda se vidi da ovaj i ovakav sustav državne mature i nastavnog plana nije baš besmislen. Daleko od toga da se nema šta popravljati, ali okvir u kojem je smješten je sasvim OK.
Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants, mais peu d'entre elles s'en souviennent. {Sve odrasle osobe su nekad bile djeca. (Ali malo njih se toga sjeća.)}

Antoine de Saint Exupéry
Prijevod: Luko Paljetak
Avatar
Lina
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 118
Joined: sri svi 06, 2009 12:16 pm
Has thanked: 4 time
Have thanks: 10 time
Struka: Ne radim u školi.

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby simes » uto svi 19, 2009 5:07 pm

Lina je napisao/la:
poison je napisao/la: pa učenicima preostaju dvije mogućnosti: a) odustati od studiranja ili b) paralelno s programom svoje škole pohađati dodatne sate hrvatskog, matematike i stranog jezika, što mi se čini velikim opterećenjem.

Ne slažem se. Preostaje im mogućnost uzimanja slobodne godine za savladavanje potrebnih sadržaja.

Imat će prije polaganja mature slobodan mjesec i to je sasvim dovoljno. E sad, ako netko ide iz medicinske na FER to je već druga priča.
simes
Mentor
 
Posts: 597
Joined: ned tra 26, 2009 5:01 pm
Has thanked: 44 time
Have thanks: 56 time
Struka: matematika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby elarac » uto svi 19, 2009 7:01 pm

Ne razumijem što oko državne mature bar nama koji radimo po školama i čak fakultetima nije jasno.

Lina sumnja u način provođenja državne mature iako se slaže da je super ako sve bude kako pretpostavljamo da bi trebalo biti. A ja se pitam - treba li jednu pozitivnu stvar ubiti prije začetka samo zato jer će biti nepravilnosti? Jer mi sumnajmo da će biti nepravilnosti. Kako sam već umorna od ove hrvatske inertnosti. Najbolje ništa ne poduzimati, ovako je lakše.

Poison, napala si matematiku kao obaveznu na državnoj maturi ali kada si vidila zadatke odmah si promijenila mišljenje jer je onaj osnovni nivo više nego osnovan! Zašto napadamo stvari prije nego ih pogledamo kakve su. Jer je to kod nas uvriježeno. Zgazimo državnu maturu iako bi nama n<stavnicima mogla olakšati najteži dio nastavničkog posla tj. ocjenjivanje.

Svi se slažu da bi materinji jezik trebao biti obavezan a mnogi da matematika ne jer nekim učenicima stvara probleme. Pa da vas obavijestim, u našoj (prorodnomatematičkoj) gomnaziji ima više učenika s problemima iz hrvatskog ili stranog jezika. Ako ćemo se boriti za micanjematematike namaturi ja sam apsolutno za to da se makne hrvatski koji je mnogima bio velika trauma tokom školovanja i jedva su dočerkali da ga se riješe. Pitam se zašto su matematičari toliko skromni i šute dok ostali koji su jači na jezicima tvrde kako je matematika najveći problem i kako hrvatski istrani jezik svi učenici obožavaju amatematiku mrze!

I zadnje što nikako ne mogu razumjeti, ako nikog drugog ali nas prosvjetne radnike i pedagoge. Akoje djeci nešto tečko i predstavlja problem baš trebamo i inzistirati na tome da se s time uhvate ukoštac. Na taj način ih i za život pripremamo. Djeca kojima se ide niz dlaku u svemu kasnije postanu veliki problem i teret u društvu. Nama bi trebao biti cilj da ih pripremimo za život. Razvijanjem psihičkih, fizičkih i intelektualnih sposobnosti. A mi se direktno zalažemo na tome da trebaju prestati koristiti mozak i radimo direktno na kržljanju njihovih intelektualnih sposobnosti.

Ako nekom ne ide jezik i izražavanje da mu odmah oprostimo hrvatskli jezik na maturi ali po mogućniosti i svih 12 godina školovanja. Kako djeca ne bi imala traume i kako ne bi morala čitati nerazumljivu lektiru k tome.

Ako nekom ide malo teže računanje ukinimo mu matematiku? Nema veze ako i postane akademski obrazovani građanin koji poslije pljuje po matematici i kao ovaj Košuta priča na sva usta da je ona posve nepotrebna. Argument - dijete mu jedino iz matematike ima četvorku i ne može proći sa 5.0.

Ako je neko kilav da ga oslobodimo TZK? Taj isti sa 17 godina ne može odšetati na Sljeme i gubi dah ako optrči 50 m. To su naše buduće uzdanice, Stupovi društva.

I da na taj način stvorimo potpuno neupotrebive članove društva? Jer se nisui smjeli ni sa najmanjim neuspjehom sresti za vrijeme školovanja?

A što se tiče strukovnih škola recite mi molim vas na koliko su se fakulteta mogli upisati prije bez dodatnih priprema? Zar je frizerka upisala taj zanat zato jer je naknadno htjela studirati na FER-u ili PMF-u a nije znala da se tamo traži malo više matematiuke nego što je ona naučila u svojem školovanju?
Avatar
elarac
Savjetnik
 
Posts: 1667
Joined: ned tra 26, 2009 11:52 pm
Has thanked: 77 time
Have thanks: 51 time
Struka: matematika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby poison » uto svi 19, 2009 9:08 pm

ja se ispričavam ako sam napala neargumentirano (a jesam).
stavila bih još jedan disclaimer: ne, ne tvrdim da su jezici svima lagani. recimo, znam ljude koji jednostavno ne čuju razliku između č i ć. njima je to sve isto. i traumatizirao ih je hrvatski godinama. a o stranom jeziku da ne govorimo. ima djece kojoj je to vrhunska apstrakcija, i nikakva količina učenja i bubanja pravila i riječi im ne može pomoći da slože smislenu rečenicu. treba i to prihvatiti - nisu svi ljudi za sve. isto tako ni svi učenici. imam učenika u četvrtom razredu - lumen za matematiku, prirodu uči k'o od šale, ali hrvatski drž-ne daj, a engleski... ima četvorku isključivo zbog truda. trudi se dijete, ali mu ne sjeda. to je problem s predmetima kod kojih nije dosta naštrebati dvadesetak stranica i reproducirati odgovore kao papagaj. potrebno je malo talenta i puno rada, ili puno talenta i malo rada - ali rad bez imalo talenta, ili talent bez imalo rada ne polučuju rezultate.
SVI SMO MI BUBAMARA!

"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert
Avatar
poison
Savjetnik
 
Posts: 1931
Joined: ned tra 26, 2009 9:14 am
Location: middle of nowhere
Has thanked: 590 time
Have thanks: 280 time
Struka: engleski i njemački jezik

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby Lina » sri svi 20, 2009 12:12 am

elarac je napisao/la:Lina sumnja u način provođenja državne mature


Oprosti, gdje sam ja to izrazila sumnju u način provođenja državne mature? Koliko se sjećam, ja sam samo rekla da nije u redu da fakulteti koji nikada nisu imali prijemni iz nekog predmeta sada iz tog predmeta traže višu razinu na državnoj maturi. I Šime me uvjerio da to više ne traže iako su pred manje od godinu dana tražili. Slučajno sam pravilnik o provođenju državne mature dobro proučila i jednostavno ne mogu smisliti situaciju u kojoj bih izrazila sumnju u njeno provođenje. Možeš li me podsjetiti?
Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants, mais peu d'entre elles s'en souviennent. {Sve odrasle osobe su nekad bile djeca. (Ali malo njih se toga sjeća.)}

Antoine de Saint Exupéry
Prijevod: Luko Paljetak
Avatar
Lina
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 118
Joined: sri svi 06, 2009 12:16 pm
Has thanked: 4 time
Have thanks: 10 time
Struka: Ne radim u školi.

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby elarac » sri svi 20, 2009 12:44 am

Lina je napisao/la:
elarac je napisao/la:Lina sumnja u način provođenja državne mature


Oprosti, gdje sam ja to izrazila sumnju u način provođenja državne mature? Koliko se sjećam, ja sam samo rekla da nije u redu da fakulteti koji nikada nisu imali prijemni iz nekog predmeta sada iz tog predmeta traže višu razinu na državnoj maturi. I Šime me uvjerio da to više ne traže iako su pred manje od godinu dana tražili. Slučajno sam pravilnik o provođenju državne mature dobro proučila i jednostavno ne mogu smisliti situaciju u kojoj bih izrazila sumnju u njeno provođenje. Možeš li me podsjetiti?


Oprosti ako sam krivo protumačila, ali meni ovo svakako zvuči kao sumnja:
Baš mi je to super, što bi na maturi trebalo biti nešto što se zove trajno znanje, ono što se skupljalo kroz četiri godine i uspjelo se zadržati, a ne pitanja o tome s kim je neki kralj imao vanbračno dijete ili koji su nusproizvodi fotosinteze kod modrozelenih algi. No naravno, u sustavu u kojem živimo, ne možemo biti uvjereni da će to tako i biti...
Avatar
elarac
Savjetnik
 
Posts: 1667
Joined: ned tra 26, 2009 11:52 pm
Has thanked: 77 time
Have thanks: 51 time
Struka: matematika

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby Lina » sri svi 20, 2009 7:40 am

Hvala na objašnjenju. Ovo nije sumnja u državnu maturu nego kritika gradiva koje se uči, a isto tako i usporedba ispita državne mature s ispitima koji se provode u tijeku školovanja kao i s prijemnim ispitima na nekim fakultetima. Ispričavam se što to baš nije tako precizno izneseno. :)
Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants, mais peu d'entre elles s'en souviennent. {Sve odrasle osobe su nekad bile djeca. (Ali malo njih se toga sjeća.)}

Antoine de Saint Exupéry
Prijevod: Luko Paljetak
Avatar
Lina
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 118
Joined: sri svi 06, 2009 12:16 pm
Has thanked: 4 time
Have thanks: 10 time
Struka: Ne radim u školi.

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby Lina » sub svi 23, 2009 11:09 am

Malo sam razmišljala i zaključila da se nitko nije osvrnuo na razlog zbog kojeg bi autor članka ukinuo obvezatnost matematike na državnoj maturi, a to je stres.

Osobno sam protivnik oslobađanja djece bilo kojeg oblika stresa jer mislim da je posao djece da rastu i da se pripremaju za život odraslih ljudi, mislim da ga možda treba dozirati, ali ne i ukinuti. Ipak, mislim da se oko državne mature, i ispita u školama općenito, stvara previše napetosti. Ispada da djeca uče zato da bi dobila ocjene, zato da bi se mogla upisati u željenu školu, a ne zato da bi stekla znanje koje će im u životu trebati.

Iako znam da ima roditelja koje uopće nije briga kakvim znanjem njihova djeca raspolažu nego samo pitaju - zašto je moje dijete dobilo lošu ocjenu, ako je susjed s kojim se zajedno igra dobio bolju? - iznijela bih primjer svoje djece.
Niti jednog trenutka nisam sumnjala da će mi se starija kćer moći upisati u gimnaziju i samo sam joj rekla neka pogleda web stranice gimnazija koje imamo u gradu i neka odabere smjer koji želi. Ali odjednom mi je došla doma: "Joj mama, što ću ja ako me ne prime u gimnaziju?" Taj strah u nju sigurno i pouzdano nisam usadila ja niti bilo tko iz obitelji. Taj strah su joj prenijeli ili nastavnici ili druga djeca u razredu. Stekla sam dojam da nastavnici koriste upise u srednje škole kako bi natjerali djecu da uče. Znam da neki misle da je bilo koji razlog dobar ako će natjerati djecu da stječu znanje, ali mislim da se time remeti redoslijed vrijednosti, a poremećeni redoslijed vrijednosti i jest uzrok svih mogućih negativnosti koje mogu zamisliti u društvu.
S mlađom kćeri sam posebno radila jer sam znala da je ona osjetljivija, u njenom slučaju gimnazija nije dolazila u obzir, i nisam dopustila niti da dođe u priliku da je netko drugi straši upisima u srednju školu. Dvije godine sam je maltretirala da otkrije što je to što je ČINI SRETNOM u životu. Ma možda i duže. Ali kad je starija sestra došla kući s brošurom o srednjim školama, odmah smo je počeli proučavati radi mlađe sestre. Htjela sam da razmisli o svim mogućim zanimanjima. Čak sam zamolila prijateljicu koja ima kafić da je uzme na ispomoć na par dana da vidi i kako taj posao izgleda. I na koncu je, u zadnji čas, konačno otkrila koju školu želi. I, iako nisam sigurna da su je primili zato što je zadovoljavala uvjete prijema već samo zato što ionako nisu popunili kvote, jako sam sretna što je u toj školi. Jednim dijelom zato što vidim da stručne predmete radi svim srcem, jednostavno uživa u njima, a drugim dijelom zato što je ravnatelj izuzetno razuman čovjek i sav stres oko državne mature preuzima na sebe i ne dozvoljava da se prenese na djecu. Za razliku od razrednice u gimnaziji koja nam je na prvom roditeljskom sastanku u prvom razredu rekla: "Kao što vjerojatno znate, vaša će djeca morati pisati državnu maturu," s takvim izrazom lica kao da govori: "U četvrtom razredu ćemo vašu djecu izvesti pred streljački vod pa im vi, za svaki slučaj, obucite pancirke i vježbajte ih već sada kako da izbjegavaju metke." Normalno da se ljudi onda toga uplaše i da djeca dižu pobune.

Moja gimnazijalka sada nije ni približno najbolja učenica u razredu, ali se ne može načuditi tome da je druga djeca smatraju najpametnijom. Ja znam zašto je smatraju najpametnijom. Jer je samouvjerena. Jer zna da su njene ocjene odraz i njenog rada, i njenih sposobnosti i njenih interesa. Ona se ne boji loše ocjene. Njoj je važno samo znanje koje stječe. Ne bih baš bila sretna da ima prosjek 5,0 jer bi to značilo da je svi predmeti jednako zanimaju što bi moglo značiti i da je baš ništa u životu ne zanima.

Kada bismo imali osjećaj da ta djeca uče ono što u životu vole, da uživaju u stjecanju znanja iz nekih područja, onda nas ne bi smetali slabiji rezultati iz drugih područja. Kada bismo djecu poticali na to da se ostvare, da odaberu školu, struku, smjer, posao koji ih privlači, a ne da uče radi upisa, bilo bi puno manje stresa. Jer uzalud tumačimo djeci da moraju upisati željenu srednju školu ili željeni faks, ako oni ne znaju što žele.
Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants, mais peu d'entre elles s'en souviennent. {Sve odrasle osobe su nekad bile djeca. (Ali malo njih se toga sjeća.)}

Antoine de Saint Exupéry
Prijevod: Luko Paljetak
Avatar
Lina
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 118
Joined: sri svi 06, 2009 12:16 pm
Has thanked: 4 time
Have thanks: 10 time
Struka: Ne radim u školi.

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby poison » sub svi 23, 2009 11:34 am

Lina je napisao/la:
Osobno sam protivnik oslobađanja djece bilo kojeg oblika stresa jer mislim da je posao djece da rastu i da se pripremaju za život odraslih ljudi, mislim da ga možda treba dozirati, ali ne i ukinuti. Ipak, mislim da se oko državne mature, i ispita u školama općenito, stvara previše napetosti. I
meni je bilo prestrašno kada mi je prošle godine sestrična, tada sedmašica, užasnuto došla žicati udžbenike iz njemačkog od 4. do 8. razreda (koje nemam), jer su ih nastavnici zastrašili pričama da će se u srednju upisivati na osnovu rezultata vanjskog vrednovanja. ne kažem da to ne bi bila dobra ideja, ali ovako nepotrebno zastrašivanje djece mi je užasno!
SVI SMO MI BUBAMARA!

"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert
Avatar
poison
Savjetnik
 
Posts: 1931
Joined: ned tra 26, 2009 9:14 am
Location: middle of nowhere
Has thanked: 590 time
Have thanks: 280 time
Struka: engleski i njemački jezik

Re: Bi li nam život bio ljepši bez matematike?

Postby simes » sub svi 23, 2009 7:13 pm

Lina je napisao/la:Malo sam razmišljala i zaključila da se nitko nije osvrnuo na razlog zbog kojeg bi autor članka ukinuo obvezatnost matematike na državnoj maturi, a to je stres.

Kada već onaj gospon doktor voli putovati okolo po Venecijama i arapskim tržnicama (ja na primjer ne mogu skoro ni po hrvatskama i to je stres), onda bi bilo dobro da ode uvjerit japanski ili finski mzos da su njihovi testovi iz matematike stres^2 ili stres^10 prema našoj nižoj razini i tako će napraviti puno više dobra.

Kada bismo imali osjećaj da ta djeca uče ono što u životu vole, da uživaju u stjecanju znanja iz nekih područja, onda nas ne bi smetali slabiji rezultati iz drugih područja.

Lina, u pravu si. Čovjek treba učiti ono što voli, mora se nać. Ne sviđa mi se međutim kada psiholozi pokazuju crtež sa slonom, zecom, ribom, majmunom i pticom kao učenicima, a učitelj od svih traži da lete. To je iskrivljavanje. Kad se od učenika traži da računa, svira, pjeva, skače, čita ili govori tuđi jezik mi tražimo ono što ljudski mozak itekako može. Netko brže, a netko sporije. Pogrešno bi bilo učiti samo ono što lako ide. U jednom dopisu Nacionalnom vijeću za Državnu maturu sam bio pisao da me nije toliko stalo hoće li svaki učenik imati matematiku ali mi je jako stalo da svatko tko izabere i jako voli matematiku ima i obvezni engleski jer u svijetu postoje sredine gdje će ga zbog njegovog/njezinog znanja matematike cijeniti.
simes
Mentor
 
Posts: 597
Joined: ned tra 26, 2009 5:01 pm
Has thanked: 44 time
Have thanks: 56 time
Struka: matematika

Next

Return to Svi smo mi Don Quijote

Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

suspicion-preferred