http://nastavnici.org/2012/10/26/jovano ... kolovanje/
Napisala sam na portalu pa ću skopirati i ovdje.
Meni je ovaj prijedlog potpuno sumanut ako je istinita argumentacija koja je u članku navedena.
Znači, zbog sve većeg broja djece s poteškoćama, hajdmo ih strpati što prije u školu da ih se riješimo i da se škole opterete s još više zaduženja. Istovremeno, ministar upozorava na nedostatak stručnih suradnika, ali nije spomenuo da bi se taj nedostatak riješio zapošljavanjem pedagoga, psihologa i defektologa u školama koje jedva imaju po jednog od tih stručnih suradnika.
Produžetak školovanja podržala bih da je kao argument navedena činjenica o povećanju količine spoznaja i znanja u cjelini, ali ovako ispada da su škole ubožnice, komune, terapijske zajednice i rehabilitacijski centri u kojima se učitelji trebaju brinuti za djecu s poteškoćama, a znanje i poučavanje u potpunosti postaje nebitno.
Nadarena su mi djeca izazov i znam što ću i kako s njima.
Ali djeca s poteškoćama predstavljaju mi i nakon 20 godina totalnu nepoznanicu jer nisam educirana za rad s takvom djecom.
Pa pročitajte samo tu medicinsku terminologiju? Trebam li ja sve to znati? Pa nisam studirala medicinu i specijalizirala psihijatriju.
Ne, ja to nisam i ne želim se time baviti.
Ako imate samo jednog Aspergera u razredu (a ja sam ih u karijeri imala nekoliko) zaboravite na nadarene i na normalnu nastavu. Ako tom Aspergeru dodate još jedno disleksično i disgrafično dijete i još jedno emocionalno traumatizirano, nastava postaje ozbiljno narušena. To su samo TRI učenika u razredu od recimo 27 učenika. Ima slučajeva da po razredima imate i više od troje djece s poteškoćama iako je zakonom propisan broj takve djece u razrednom odjeljenju, ali se ne poštuje. Ne poštuje se upravo zbog sve većeg broja takve djece, a škola je idealno mjesto za integraciju pa makar i na štetu djeteta. Šteta se očituje u nedostatku interesa i motivacije jer takvo dijete jednostavno ne može pratiti normalnu nastavu i njezin ritam pa postaje frustrirano, povučeno ili pak agresivno.
Ako na jednog stručnog suradnika dolazi 239 takvih učenika, treba razmisliti o kvaliteti rada tog jednog čovjeka s tolikim brojem djece. Naravno, treba uzeti u obzir da svako dijete ima po 12 -13 predmeta i da sa svakim to treba nekako odraditi. U pravilu se s takvom djecom ne radi ništa posebno, osim što ih se pokušava nekako socijalizirati i ukalupiti u nešto čemu ne pripadaju. Priča im se da su jednaki kao drugi, ali oni znaju da nisu. Jedna od izjava psihologa i pedagoga je – ma pusti je, bude se udala i rodila djecu (istu takvu ili još problematičniju) i bila sretna pa joj zato daj dva i nemoj puno tražiti.
Ovaj prijedlog s ovakvom argumentacijom ne smije proći. I zbog same djece s poteškoćama i zbog nadarenih. Svi su na gubitku.