Welcome
Dobrodošli na Forum za nastavnike i učitelje!

Halo efekt

Rasprave o nastavnom procesu - kako to radite, kako rješavate probleme, koje probleme ne možete riješiti.

Moderators: Gavran, some1

Halo efekt

Postby amistad » sub stu 07, 2009 4:15 pm

Bez obzira koliko ja težila i nastojala biti objektivna u ocjenjivanju i vrednovanju rada prema svim svojim učenicima, ponekad se dogodi da podlegnem svom osobnom intimnom doživljaju učenika, bilo da se radi o simpatiji ili nesimpatiji. Je li to šesto čulo ili god damn halo efekt, ne znam, ali često čujem i od kolegica izjave tipa: ja tog malog ne mrem provarit da si bog ili ne mogu se na nju ljutit kad je tak simpa. Ja kod sebe osobno primjećujem blagu naklonost prema elokventnim i poduzetnim učenicima, pogotovo ako su još i duhoviti, a odbojnost osjećam prema mrgudima kojima je sve teško, glupo i uvijek pitaju jel to za ocjenu... Ponekad sam čak završila u drugoj krajnosti da zbog osjećaja krivnje što mi je učenik odbojan mu još više izlazim u susret da bih samoj sebi dokazala da sam pravedna. Tako bijaše na početku. :lol2: Danas na početku svake šk. godine, ja svojim novim učenicima parafraziram omiljenu učiteljsku sintagmu: Djeco, tijekom našeg druženja uvjerit ćete se da sam stroga i nepravedna. To mi dođe kao bitter sweet icebreaker. Jeste li ikad podlegli šarmu ili odbojnosti učenika u ocjenjivanju? Jeste li im progledali kroz prste jer su vam simpa, slatki ili ih nagazili jer su ružni (bože moj, ima i takvih), neodgojeni?
By failing to prepare, you are preparing to fail.
Benjamin Franklin
amistad
Savjetnik
 
Posts: 989
Joined: ned lis 25, 2009 11:43 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 85 time
Have thanks: 212 time
Struka: engleski jezik

Re: Halo efekt

Postby bubamara » sub stu 07, 2009 10:13 pm

Normalno da su mi neki učenici simpatičniji, draži, bliži, ne znam kako li već to nazvati, ali nisam podlegla tome kod ispitivanja i ocjenjivanja. Nekako sam odpočetka radila na samokontroli i kad pitam i ocjenjujem stvarno ih tada sve jednako tretiram.
Ja sam si uvijek nekak dobra s onim haharima i fakinima, ali kad ih ispitujem, i oni i ja znamo da nema šale, zeka je zeka, a ocjena i znanje druga priča.
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Halo efekt

Postby ahorvatek » ned stu 08, 2009 9:47 am

amistad je napisao/la:Ponekad sam čak završila u drugoj krajnosti da zbog osjećaja krivnje što mi je učenik odbojan mu još više izlazim u susret


I meni se to zna dogoditi, kao i ono da nekome tko mi je inače simpatičan, kad nešto zezne, baš pred drugima istaknem da sad mora napraviti "to i to" da stvar vrati na mjesto.
Uglavnom zato što volim da djeca vide da nitko nema protkecije. Dakle, ne moraju samo oni hahari ispravljati nešto što su napravili, već isto tako i oni drugi. I obratno - pohvale ne idu samo onima koji ih i inače često dobivaju, već i onima koji ih rjeđe dobivaju. Ali kad ih zasluže, zasluže ih - i dobe ih.
Avatar
ahorvatek
Ministar
 
Posts: 2450
Joined: sri tra 22, 2009 8:20 pm
Location: Ivanić-Grad
Has thanked: 8 time
Have thanks: 106 time
Struka: matematika

Re: Halo efekt

Postby Adeen » ned stu 08, 2009 11:34 am

Ja predajem njemački svojoj sestri. Beat that! :lol2: Al još na početku školske godine sam se sama sa sobom dogovorila da bum takva i onakva i gotovo. I mogu vam reći da mi je sestra u razredu samo jedna od ostalih učenica. Kad je spora, opomenem ju. Kad je nešto lijepo rekla, pohvalim ju. Baš ko i sve ostale.
(Al svejedno sam sretna kaj je jedna od najboljih iz njemačkog...)

Eh, naravno da ima onih koji su mi više simpatični od drugih.. Imam ih par koji apsolutno niš ne rade, totalno nezainteresirani, negdi u svojim mislima, sve im je teško (naravno, izborni), -e takvi učenici su mi katastrofa. Al se uvijek trudim da mi se ne vidi da ih baš nemam rada... Oni znaju kaj ja očekujem od njih i da budu snosili posljedice ako to ne naprave.

Da, sestra veli da joj je Lehrerin rospača. :kiss: Neka, bar imam red u razredu dok radimo. Kad se radi, radi se. Kad se zeza, zeza se. I makar sam "rospača", sva ta djeca me uvijek sa smješkom pozdrave, mašu i uvijek mi imaju nešto "važno" za reći.
Avatar
Adeen
 
Posts: 19
Joined: sub lis 03, 2009 8:25 am
Location: Varaždin
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: njemački jezik, španjolski jezik

Re: Halo efekt

Postby amistad » ned stu 08, 2009 6:13 pm

No ne čini li vam se kad dođe do pitanja rušenja klinaca da fasuju ovi koji ništa ne rade i još su "problematični" (da upotrijebim eufemizam :) ), a da se ovima koji ništa ne rade, ali su mirni k'o bubice progledava kroz prste i daje još 500 prilika? Barem ja takav dojam imam na kraju šk.god., ponekad mi dođe žao kako neke bez milosti sruše, a kod nekih sjedim u komisiji pa mali veli da je simbol za vodik VO i prođe jer eto on je barem dobar i pristojan...
Apropos ovoga da predaješ sestri, ja predajem djeci nekih kolegica koje žive u mjestu i to mi je koma, naravno da mi ne pada na pamet protežirati ih, no imala sam i neugodnih situacija kad me spremačica (mama mog učenika) žicala da mu dam tri, a mali jedva i za dva znao.
Zadnja izmjena: amistad; čet vel 18, 2010 8:12 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
By failing to prepare, you are preparing to fail.
Benjamin Franklin
amistad
Savjetnik
 
Posts: 989
Joined: ned lis 25, 2009 11:43 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 85 time
Have thanks: 212 time
Struka: engleski jezik

Re: Halo efekt

Postby sole » pon stu 09, 2009 2:01 pm

Ja nižim razredima predajem u područnoj školi u malom mjestu u kojem i živim, velik broj učenika mi je u rodu, neki su djeca prijatelja i prijateljica, susjedi itd...Isprva sam mislila da će biti s problema zbog toga, ali sam se od prvog dana postavila "ovdje u školi ja sam učiteljica, vi učenici i svi ste isti". Nekad me roditelji onako "u šali" pitaju "Ma daj mome Peri ili Mati ili kome već neku bolju ocjenu", ja se samo nasmijem i kažem "dobit će koliko zasluži". Svi roditelji znaju da me na cesti, u dućanu... ne smiju pitati ništa u vezi škole jer znaju da ću im odgovorit "informacije su tad i tad". Neki misle da sam bezobrazna kad to kažem, ali ja stojim iza toga. Nekad je teško, pogotovo što skoro svakom djetetu znam obiteljsku situaciju pa ponekad "zaboravim" upisati minus iz zadaće, ali kod ocjena se trudim biti najobjektivnija što mogu, upravo zato da se ne dovedem u situaciju da netko kaže:"E, ona ima 5 zato jer joj je susjeda!"
A teacher is a very special person who uses his or her creativity and loving, inquiring mind to develop the rare talent of encouraging others to think, to dream, to learn, to try, to do!
Avatar
sole
Mentor
 
Posts: 695
Joined: čet ruj 03, 2009 2:03 pm
Has thanked: 14 time
Have thanks: 32 time
Struka: strani jezici

Re: Halo efekt

Postby Luminitsa » pon stu 09, 2009 2:52 pm

Meni su problematični učenici nekako draži, jer ih se često neopravdano stigmatizira a imaju potencijala. Zapravo manje volim klinčadiju koja hoda na balet, jezike, uvijek uredno napisane lektire, ljupka i divna a zapravo u Barbie pernici skriva katanu sa šljokicama. :D No, pokušavam biti nepristrana.
Teachers are expected to reach unattainable goals with inadequate tools. The miracle is that at times they accomplish this impossible task.
Avatar
Luminitsa
Savjetnik
 
Posts: 1041
Joined: pon lip 01, 2009 9:23 pm
Has thanked: 19 time
Have thanks: 207 time
Struka: pedagoginja

Re: Halo efekt

Postby Gavran » čet stu 12, 2009 8:57 pm

Luminitsa je napisao/la:a zapravo u Barbie pernici skriva katanu sa šljokicama.

:love:
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

Re: Halo efekt

Postby elarac » sub stu 14, 2009 7:28 pm

Luminitsa je napisao/la: No, pokušavam biti nepristrana.


Je, vidimo :love:
Avatar
elarac
Savjetnik
 
Posts: 1667
Joined: ned tra 26, 2009 11:52 pm
Has thanked: 77 time
Have thanks: 51 time
Struka: matematika

Re: Halo efekt

Postby Luminitsa » ned stu 15, 2009 6:17 pm

A pazi, jedno je moje osobno mišljenje o nekome, a potpuno je druga stvar ako to mišljenje utječe na moj rad. Ako mi simpatični učenik pogriješi ili totalno zabrlja zadatak, dobit će ga natrag iskrižanog sa zamolbom da ispravi greške i tako nekoliko puta, koliko god je potrebno da riješi točno, ako trebam objasniti - objasnit ću, makar tisuću puta. Ako mi pak onaj drugi izvrsno napravi zadatak, priznat ću mu to i pohvaliti ga, neću napraviti kiselu facu, frknuti nosom i reći da je ziher prepisano.

Mogu ja u samoći svoje sobe koliko god želim okretati očima na ove ili one učenike, i to je moje pravo, ali ću ih u školi sankcionirati ako se ponašaju neprikladno i nagraditi ako se ponašaju i rade prikladno.
Teachers are expected to reach unattainable goals with inadequate tools. The miracle is that at times they accomplish this impossible task.
Avatar
Luminitsa
Savjetnik
 
Posts: 1041
Joined: pon lip 01, 2009 9:23 pm
Has thanked: 19 time
Have thanks: 207 time
Struka: pedagoginja

Re: Halo efekt

Postby amistad » pon stu 16, 2009 12:10 am

Meni je jednom vjeroučitelj na župnom vjeronauku (tada ga nije bilo u školi) napisao na test KAO I LIDIJA, a Lidija je sve prepisala od mene, šmrc. Ali Lidija je išla na pjevanje i uređivala oltar prije mise, a ja nisam baš redovito dolazila i nisam imala sve one naljepnice u knjižici. To me jako povrijedilo, pogotovo jer je svećenik bio mlad, zanimljiv i moderan za ono doba pa sam voljela taj vjeronauk. Ubrzo je skužio da sam ja ta koja ima znanje (kad je dolazio pokojni Kuharić da nas ispita za krizmu, rekao mi je da sjednem naprijed i da se javljam što više), ali kao što vidite ja do danas pamtim...a iz današnje perspektive mogu i shvatiti :)
By failing to prepare, you are preparing to fail.
Benjamin Franklin
amistad
Savjetnik
 
Posts: 989
Joined: ned lis 25, 2009 11:43 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 85 time
Have thanks: 212 time
Struka: engleski jezik

Re: Halo efekt

Postby just4me » pon stu 16, 2009 10:18 am

Meni su svi isti, ne biram si učenike. Istina da ponekada imate neke svoje simpatije kao i u svakom segmentu odnosa među ljudima, ali to ne utječe na moje mišljenje kada dajem ocjenu ili kada s njima radim. Ponekada mi čak i žao onih koji sve učine kako treba i koji uvijek sve znaju jer za njih pored onih problematičnih uvijek imam premalo vremena, ali i to nadoknadim na dodatnoj, pa mi je lakše. Pokušavam balansirati.
just4me
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 224
Joined: sub tra 25, 2009 8:47 am
Location: Zagreb, Croatia
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: razredna nastava - drugi razred


Return to U učionici

Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron
suspicion-preferred