Welcome
Dobrodošli na Forum za nastavnike i učitelje!

Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Borba za radnička prava - može li efikasnije?

Moderators: Gavran, some1

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby Lina » sri ruj 23, 2009 2:20 pm

No dobro, Šime, i ti mene uvjeravaš da se protiv ovih nekoliko navedenih primjera ne treba buniti i da je to super?

Hvala svima koji ste, iako niste išli direktno tvrditi da nisam luda, pokazali da se takve stvari događaju i da ih ja ne umišljam.

Druga je stvar hćete li se dogovoriti da se protiv takvog ponašanja bunite i hoćete li natjerati sindikate da se bune portiv onoga što jest problem umjesto protiv onoga što ne treba mijenjati.
Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants, mais peu d'entre elles s'en souviennent. {Sve odrasle osobe su nekad bile djeca. (Ali malo njih se toga sjeća.)}

Antoine de Saint Exupéry
Prijevod: Luko Paljetak
Avatar
Lina
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 118
Joined: sri svi 06, 2009 12:16 pm
Has thanked: 4 time
Have thanks: 10 time
Struka: Ne radim u školi.

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby elarac » sri ruj 23, 2009 2:21 pm

Zaboravih dodati i ovo: nije li protuzakonito da svaki izdavač prije isteka roka za izbor udžbenika može znati tko se za što odlučio pa ima podatke u koje škole treba ići gnjaviti i dodatno pritiskati, nagovarati i podmićivati. Stvarno kriminal. Znam da su se iu neke škole žalile na Ministarstvo no bojim se od toga nikakve koristi. Jar kao štro veli some1, to je ipak sprega MZOŠ (ili nekog iz MZOŠ koji tako povećava svoj budžet) i izdavača.
Avatar
elarac
Savjetnik
 
Posts: 1667
Joined: ned tra 26, 2009 11:52 pm
Has thanked: 77 time
Have thanks: 51 time
Struka: matematika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby elarac » sri ruj 23, 2009 2:32 pm

Lina je napisao/la:Druga je stvar hćete li se dogovoriti da se protiv takvog ponašanja bunite i hoćete li natjerati sindikate da se bune portiv onoga što jest problem umjesto protiv onoga što ne treba mijenjati.


Ne znam što si mislila pod time da sindikati pokušavaju mijenjati nešto što ne bi trebalo? Plaće, zaduženja? Imamo prevelike plaće i premalo zaduženja?

Inače, nakon što sam se osvijestila kako je sindikat uglavnom nemoćan iščlanila sam se iz istoga. Smatram ipak da po pitanju udžbenika strukovni sindikat može malo ili ništa učiniti jer njegovo nije prvenstveno da brine o kvaliteti udžbenika već o uvjetima rada. Kao što ni većina ostalih strukovnih sindikata ne brinu o sredstvima za rad dok god ona nisu štetna po zdravlje ili potencijalno opasna po život. Loš udžbenmik to nije. Ni promijenjeni udžbenik to nije.

Što se tiče nepravilnosti i problema sa izdavačima i njihovom lobiranju oko udžbenika pokušavamo se boriti sami koliko možemo. No, dok god nemam dokaz (a ne mogu ja na sudu svjedočiti iz druge ruke, moram imati živog svjedoka - mala je vjerojatnost da će ravnatelj ili nastavnik doći i svjedočiti jer ako je prihvatio igru svjedoči i sam protiv sebe) pravno ne mogu ništa učiniti. Nemoj misliti da nisam ove godine pokušala pisati i na ministarstvo i obavijestiti o zbivanjima oko izdavača. I naravno - odgovor je bio nađite svjedoka. Ali isto tako su mi rekli da su svjesni zbivanja na terenu. Dakle svjesni jesu a možda prešutno na to pristaju? Ili su nemoćni?

Uostalom, Lina, zar misliš da nastavnike uopće nije briga da svi samo šute ili pak još gore, imaju koristi od toga pa zato cijela strka oko udžbenika?
Avatar
elarac
Savjetnik
 
Posts: 1667
Joined: ned tra 26, 2009 11:52 pm
Has thanked: 77 time
Have thanks: 51 time
Struka: matematika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby Gavran » sri ruj 23, 2009 3:09 pm

Lina je napisao/la:Druga je stvar hćete li se dogovoriti da se protiv takvog ponašanja bunite i hoćete li natjerati sindikate da se bune portiv onoga što jest problem umjesto protiv onoga što ne treba mijenjati.

Ja se ne mogu buniti protiv takvog ponašanja u osnovnoj školi u Gornjoj Bačugi. Ako se to događa u mojoj školi, napravit ću ršum, ali ako se događa u susjednoj, ja vjerojatno neću ni znati za to. Oni koji se trebaju buniti su roditelji djece koja idu u TU KONKRETNU školu.

Ali uvijek je lakše sve svaliti na državu.
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby elarac » sri ruj 23, 2009 5:58 pm

Gavran je napisao/la:Ali uvijek je lakše sve svaliti na državu.

I na nastavnike!
Avatar
elarac
Savjetnik
 
Posts: 1667
Joined: ned tra 26, 2009 11:52 pm
Has thanked: 77 time
Have thanks: 51 time
Struka: matematika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby Lina » sri ruj 23, 2009 7:37 pm

Ela, ja jednostavno ne znam odakle ti ideja da smatram da nastavnici imaju premalo zaduženja ili preveliku plaću? Gdje si to pročitala među onim što sam ja do sad napisala? Osobno mislim da bi nastavnici trebali imati beneficirani radni staž, ali to je, u cijelom moru problema koji postoje, vjerojatno manje bitno. Ono što nije pristojno s tvoje strane je da mi cijelo vrijeme predbacuješ nešto što nisam napisala. Ili nisi pročitala moje postove ili smatraš da unaprijed znaš što ću napisati pa čitaš svaku sedmu rečenicu. Ne želim biti jednako tako nepristojna prema tebi pa neću taj dio dalje razlagati.

Ova je tema pokrenuta zato što je navodno neki predstavnik sindikata rekao kako se udžbenici rade tako da traju jednu godinu. Šime je rekao da to nije istina (rade se tako da traju 3 godine pa se onda zamijene nečim novim, a to je puno duže od jedne godine).
Navodno je taj isti predstavnik sindikata rekao da je zbog toga u redu da se udžbenici biraju na nivou kolektiva. I upravo zato što je ispalo da sindikat zagovara ovakvu promjenu zakona je ovu temu i stavio na podforum "Sindikati".

Jednostavno, sasvim dovoljno vas čitam ovdje, i na blogovima, sasvim dovoljno vas cijenim (mada je neke od vas malo teže uvjeriti u to) da shvatim da to rješenje nije dobro. Slažem se da takva odluka ne smije biti donesena i u tom pogledu mogu samo pružiti podršku u vašim nastojanjima da se to spriječi. Ipak, mislim da nije dovoljno samo o tome pričati na forumu da bi se spriječilo.

Unatoč tome, želim reći da to što se problem pokušava riješiti na krivi način, ne znači da problema nema. Problem postoji i potrebno ga je riješiti. Nije dovoljno reći da se JEDNA promjena ne može napraviti. NEKU promjenu je potrebno napraviti. Ja sam nabacila već nekoliko prijedloga o tome na koji način bi možda trebalo naKLaDnike staviti na red i svaka od njih je (samo od određenih ljudi) protumačena kao pokušaj stavljanja naSTaVnika na red. Ne.

Kao što rekoh, ja sam tek ove godine shvatila što se događa, a uvjerena sam da je netko tko iz godine u godinu proučava spisak odobrenih i brisanih udžbenika trebao to shvatiti puno prije i puno prije dignuti protiv toga glas. Utoliko ono što pričam može zvučati kao napad, ali ja i dalje mislim da je potrebno naKLaDnike staviti na red i da oni rade protiv oboje - i nastavnika i roditelja. Pa neka, možemo se i udružiti. Iako će to biti malo teže dok vam se diže kosa na glavi zato što je jedna mama, koja nije profesorica samo zato što nije znala kako objasniti tati da želi ići ča od kuće studirati nešto što može i doma, pomislila da je dostojna razgovora s vama.

Nije rasprava o tome koliko košta nabavka novih ili polovnih udžbenika, rasprava je o tome da se udžbenici mijenjaju i kada se ne vidi u tome kvalitativni pomak. Ljudi to možda ne znaju izreći na pravi način, možda to ne znaju osvijestiti ni sebi samima, ali osjećaju se povlačeni (ne povučeni) za nos, osjećaju se poniženo. I bune se protiv toga, bez obzira na to što tvrde da im je teško potrošiti novac. Ni ne znaju što ih smeta, ali žele da ih se poštuje. Ne znam ni ima li smisla ponavljati kada se čini da je taj dio i do sada uredno preskakan, ZNAM da se i nastavnici posve opravdano osjećaju poniženo i da s pravom traže da ih se poštuje. Pa zašto se onda ne bismo zajedno okrenuli protiv onih koji to ponižavanje vrše? Nekome je to ispod časti? Ja sam mislila da bi upravo onaj koji se osjeća poniženo trebao imati razumijevanja prema drugom tko se osjeća isto tako.

Nekvalitetni udžbenici, baš kao i ne osiguravanje priručnika za rad JEDNAKO tako spadaju u uvjete rada. U sindikatima MORAJU biti zaposleni pravnici, dobivaju plaću za puno radno vrijeme, iz sindikalnih članarina, nisu to sindikalni povjerenici, to su oni koji se non stop (u radno vrijeme) moraju brinuti o radnicima koje zastupaju, njihov posao nije da samo pričaju s novinarima, dužni su pratiti sve nepravilnosti i reagirati na njih. Njihova je DUŽNOST da znaju kome i kakvu tužbu moraju predati u slučaju udžbenika kojem je promijenjen autor, a sadržaj je ostao identičan. U načelu, tu bi prvenstveno trebao tužiti onaj autor koji stvarno jest i napisao udžbenik jer je on taj koji je direktno zakinut, ali ako on i ne reagira, to je svejedno kazneno djelo, a on bi se možda morao naći i na optuženičkoj klupi, ako je sudjelovao u tom dogovoru. Ovo je jednostavno preočita povreda nekoliko zakona da bi se smjelo preko toga prijeći. Ja ću svakako naći nekoga tko bi mi mogao reći kome i kakvu tužbu u tom slučaju treba predati, ali upravo zato i postoje sindikati da ne bi morao svaki radnik usput završiti i pravni fakultet.

I opet, definitifno ne mislim da ova situacija nastavnicima odgovara i zato se čudim da me neki od vas napadaju jer želim da se promijeni. Ne kažem da se ne bunite, ali to očito nije dovoljno glasno kada do medija dolaze ovakve priče kakve dolaze. Mene čak i ne zanima koja će priča doći do medija, želim samo da prava priča dođe do zakona. A zakon treba mijenjati, samo u pravom smjeru. Na neke se stvari može i trebalo bi se reagirati i sa ovakvim zakonom kakav je. Ja osobno trenutno mogu uspoređivati "Vieni con me" i "Vieni con me piu" jer mi je to došlo pod ruke. Smatram da ima previše nastavnika koji mogu uspoređivati neke druge udžbenike. Ono što mi je teško prihvatiti to je stav "mi tu ništa ne možemo". Ali kada tvrdim da možemo, nije mi cilj napadati nastavnike i tvrditi da su niš koristi, nego probuditi u njima volju da se nešto pokuša. Potrebna je samo kritična masa, a ja sam tu, na vašoj strani, ma koliko neki odbijali u to povjerovati. Ako treba, poslat ću ti reference raznih nastavnika svoje djece koji ti to mogu potvrditi.

Usput, nisu roditelji oni koji mogu dokazati lobiranja i mito, ali nastavnici koji za to znaju mogu svjedočiti. Ne čine to jer nemaju osjećaj da im itko čuva leđa. I to je opet posao sindikata...
Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants, mais peu d'entre elles s'en souviennent. {Sve odrasle osobe su nekad bile djeca. (Ali malo njih se toga sjeća.)}

Antoine de Saint Exupéry
Prijevod: Luko Paljetak
Avatar
Lina
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 118
Joined: sri svi 06, 2009 12:16 pm
Has thanked: 4 time
Have thanks: 10 time
Struka: Ne radim u školi.

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby bubamara » sri ruj 23, 2009 7:53 pm

Lina je napisao/la:Usput, nisu roditelji oni koji mogu dokazati lobiranja i mito, ali nastavnici koji za to znaju mogu svjedočiti. Ne čine to jer nemaju osjećaj da im itko čuva leđa. I to je opet posao sindikata...


Pa nije nastavnicima koji su uzeli neki udžbenik zbog mita kriv sindikat!! Halooooo! Da čujem, tko je ovdje uzeo udžbenik zbog laptopa i inih stvarčica, daklem zbog mita?

Ajmo malo tako razgovarati?
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby ahorvatek » sri ruj 23, 2009 8:05 pm

Ja bih samo dodala da sam od jedne osobe lani čula da je pisala Ministarstvu zbog udžbenika s kojima je (mislim da lani) ŠK muljala (udžbenici iz matematike za srednju školu).
Navodno su ti udžbenici trebali ispasti iz igre (nisu prešli 10%), pa su autori onda išli raditi male izmjene da bi se to prodavalo pod nove udžbenike. Čak su, budući da je jedan od autora umro, njega izostavili sa spiska a stavili ime njegove supruge, pa je i to bila 'izmjena udžbenika'.
Dakle, ta je osoba (koja mi je to pričala) pisala Ministarstvu u vezi toga, a odgovor Ministarstva je bio da neka ta osoba tuži Školsku knjigu.

Ako sam ja to sve dobro shvatila, a mislim da jesam.
Avatar
ahorvatek
Ministar
 
Posts: 2450
Joined: sri tra 22, 2009 8:20 pm
Location: Ivanić-Grad
Has thanked: 8 time
Have thanks: 106 time
Struka: matematika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby ahorvatek » sri ruj 23, 2009 8:06 pm

A možda bi konkurentna izdavačka kuća trebala tužiti ovu koja mulja (npr. da Profil tuži ŠK)?
No, onda bi valjda Profil trebao biti bez mane, jer bi u suprtonom onaj tuženi sigurno za nešto išao tužiti ove...
Avatar
ahorvatek
Ministar
 
Posts: 2450
Joined: sri tra 22, 2009 8:20 pm
Location: Ivanić-Grad
Has thanked: 8 time
Have thanks: 106 time
Struka: matematika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby ahorvatek » sri ruj 23, 2009 8:08 pm

Zaboravih reći Lina, da ti se divim koliko imaš volje objašnjavati nam. Hvala ti na trudu i dobroj volji, no mi ti ponekad malo teže kapiramo. :flop:
Naravno da si u pravu da ima stvari koje zaista treba mijenjati, ali sve je to tako složeno i ispremiješano..., i čovjeku se totalno zavrti u glavi kad krene imalo razmišljati o nekim stvarima, i ne znaš otkud da kreneš misliti.
Avatar
ahorvatek
Ministar
 
Posts: 2450
Joined: sri tra 22, 2009 8:20 pm
Location: Ivanić-Grad
Has thanked: 8 time
Have thanks: 106 time
Struka: matematika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby bubamara » sri ruj 23, 2009 8:12 pm

Nitko nikome ne uvaljuje mito pred svjedocima. Daklem, svjedočiti mogu samo oni koji su to isto mito primili. Hmmmm, stvano zapetljana stvar.
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby Lina » sri ruj 23, 2009 8:22 pm

Bubamara, ja bih situaciju razložila na dva dijela:

1) Postizanje zastupljenosti udžbenika pomoću mita

2) Promjene udžbenika koje ne dodaju na kvaliteti, ali postižu da se nakladnik ponovo nađe na tržištu i to još nekoliko godina zaštićen.

Što se prvog tiče, uglavnom ne vjerujem da može proći kada su nastavnici stvarno oduševljeni udžbenikom. Ukoliko ih se prisiljava unutar škole da odaberu nešto što je duboko protiv njihovog uvjerenja, tada su sindikati dužni zaštititi ih. Ukoliko pristaju na to zbog mita, znači da im je mito važnije od udžbenika koje biraju. Mislim da postoje puno krupnije ribe koje primaju mito i da bi bilo važnije usmjeriti se na njih nego na te nastavnike ili kolektive.

Što se drugog tiče, rekla bih je već spomenuto nekoliko kaznenih djela koja su se dogodila. Te se stvari ne rješavaju na Ministarstvu nego na sudu. I opet, k vragu, ne može svaki profesor koji je to vidio imati istovremeno pravni fakultet da zna što i kome treba tužiti. Treba imati pravnika kojem se može obratiti i koji će to napraviti za njega. Imamo razloga ne vjerovati pravosuđu, ali i dalje mislim, kada bi se našlo više takvih slučajeva, ljude bi bilo sram ne reagirati, a i mediji bi se onda mogli pitati što se to događa? Sindikat ima pravnika, iako je i tajnik škole u pravilu pravnik. Svaki građanin može dati i prijavu društvenom pravobraniteljstvu, ali na žalost i oni imaju čudnovate metode rada. Opet, kada bi nakladnici čuli da se zbog ovakvih stvari može ići i na sud, barem bi pokušali malo bolje prikriti stvari. I nemojte mi sad opet reći da bi na taj način stradali upravo najkvalitetniji udžbenici.

Kao što sam spomenula, ja sam jedno općenito pismo poslala uskoku. Kada bi pisma s pritužbama raznih vrsta bilo više, ako nisu i oni korumpirani, onda bi možda i povjerovali da se nešto događa i krenuli u istragu.

Da, teško da tuži neki nakladnik, lakše mu je ponijeti se isto. Mislim da su se stvarno raskalašili kad rade takve stvari kakvu je Some spomenuo.

Hvala tebi, Antonija. :)
Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants, mais peu d'entre elles s'en souviennent. {Sve odrasle osobe su nekad bile djeca. (Ali malo njih se toga sjeća.)}

Antoine de Saint Exupéry
Prijevod: Luko Paljetak
Avatar
Lina
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 118
Joined: sri svi 06, 2009 12:16 pm
Has thanked: 4 time
Have thanks: 10 time
Struka: Ne radim u školi.

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby simes » sri ruj 23, 2009 8:33 pm

Lina je napisao/la:No dobro, Šime, i ti mene uvjeravaš da se protiv ovih nekoliko navedenih primjera ne treba buniti i da je to super?

Niti sam rekao da je super, niti da se ti ne smiješ protiv toga buniti u svojoj sredini. Ja samo kažem da pod ovim i ovakvim zakonom se knjige ne moraju svake godine bacati i da slobodu izbora udžbenika od strane nastavnika ne treba ukinuti, jer će to biti na štetu najkvalitetnijih nastavnika koji su često u manjini. Svi smo mi imali slobodu izbora ali smo je vrlo odgovorno koristili. Nije u redu da se sada kažnajava nas i naše učenike.

Druga je stvar hćete li se dogovoriti da se protiv takvog ponašanja bunite i hoćete li natjerati sindikate da se bune portiv onoga što jest problem umjesto protiv onoga što ne treba mijenjati.

Teško ćemo se dogovoriti. Možemo se samo pokušati borit za pravedne zakone ali smo svjesni da smo u tome manjina.
simes
Mentor
 
Posts: 597
Joined: ned tra 26, 2009 5:01 pm
Has thanked: 44 time
Have thanks: 56 time
Struka: matematika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby Lina » sri ruj 23, 2009 9:51 pm

simes je napisao/la:
Lina je napisao/la:No dobro, Šime, i ti mene uvjeravaš da se protiv ovih nekoliko navedenih primjera ne treba buniti i da je to super?

Niti sam rekao da je super, niti da se ti ne smiješ protiv toga buniti u svojoj sredini. Ja samo kažem da pod ovim i ovakvim zakonom se knjige ne moraju svake godine bacati i da slobodu izbora udžbenika od strane nastavnika ne treba ukinuti, jer će to biti na štetu najkvalitetnijih nastavnika koji su često u manjini. Svi smo mi imali slobodu izbora ali smo je vrlo odgovorno koristili. Nije u redu da se sada kažnajava nas i naše učenike.


Na isti način se ni ja ne bunim protiv mogućnosti izbora udžbenika, ali me ti svejedno optužuješ za to. Ovo sam namjerno napravila.

Ja se ne mogu buniti protiv onoga za što ne znam. Mogu se buniti oni koji znaju. Ne možeš me uvjeriti da roditelji znaju vše od nastavnika. Roditeljima je samo nešto čudno.

simes je napisao/la:
Druga je stvar hćete li se dogovoriti da se protiv takvog ponašanja bunite i hoćete li natjerati sindikate da se bune portiv onoga što jest problem umjesto protiv onoga što ne treba mijenjati.

Teško ćemo se dogovoriti. Možemo se samo pokušati borit za pravedne zakone ali smo svjesni da smo u tome manjina.


Ja sam stekla dojam da je Gavranova ideja da izađe s nekim zahtjevima i prijedlozima prema Ministarstvu, ukoliko se članovi foruma oko toga slože i na to sam mislila kada sam rekla "dogovorite".

Ono što mi je palo na pamet kao način da se eliminira jedan dio nereda u udžbenicima, je dodatak u zakonu ili pravilniku da novi udžbenik ne smije imati više od određenog postotka teksta kao neki koji je brisan u zadnjih 5 godina. Tako da te face u Ministarstvu budu dužne pregledavati udžbenike, a ne samo ih propuštati. A onda bi njihova bila i odgovornost u slučaju da se neki nakladnik uspije provući.
Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants, mais peu d'entre elles s'en souviennent. {Sve odrasle osobe su nekad bile djeca. (Ali malo njih se toga sjeća.)}

Antoine de Saint Exupéry
Prijevod: Luko Paljetak
Avatar
Lina
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 118
Joined: sri svi 06, 2009 12:16 pm
Has thanked: 4 time
Have thanks: 10 time
Struka: Ne radim u školi.

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby simes » sri ruj 23, 2009 10:24 pm

Lina je napisao/la:...rade se tako da traju 3 godine pa se onda zamijene nečim novim.

ma ni govora. Elementove udžbenike za stručne škole koristim već 8 ili 9 godina. One za gimnazije valjda 15 ili 16 ali jednom su doživjela ta izdanja bitnu izmjenu, pa to novo izdanje koristimo 3 ili 4 godine i tu sad dugo neće biti intervencija pa ćemo po tome guslat sljedeće desetljeće.
simes
Mentor
 
Posts: 597
Joined: ned tra 26, 2009 5:01 pm
Has thanked: 44 time
Have thanks: 56 time
Struka: matematika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby Gavran » sri ruj 23, 2009 10:28 pm

Lina, isto ima jedna stvar koju možda ne razumiješ. Ja osobno NEMAM POJMA po kojim, kakvim i čijim udžbenicima rade moje kolege. Veze nemam. Ni izbliza. Al fakat nemam pojminog pojma. Ne znam jesam li to dovoljno slikovito opisao koliko je naše neznanje o udžbenicima po kojima rade kolege čija nam je struka poznata kao imena sela u sjevernoj Kataloniji. Jedino otprilike znam po čemu rade drugi kolege iz fizike, ali za ostale jednako znam kao i o baletnom priručniku gostujuće plesne skupine u HNK. Jednostavno, nit' me zanima, nit išta kužim od toga, nit' ima teorije da pratim što su radili prošle godine pa da mogu usporediti. Dakle, da, itekako mislim da roditelji o tome znaju poprilično više od nastavnika i da bi se upravo roditelji oko toga trebali angažirati.
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby simes » sri ruj 23, 2009 11:16 pm

Gavran je napisao/la:Dakle, da, itekako mislim da roditelji o tome znaju poprilično više od nastavnika i da bi se upravo roditelji oko toga trebali angažirati.

Nikada nisam imao potrebu da se oko toga angažiram. U osnovnoj smo uglavnom kupovali nove knjige iako smo tu i tamo nešto naslijedili. To su bile tanje knjige, manje je predmeta pa su bile pojedinačno i ukupno jeftinije. prema popisu iz škole smo nabavili i nikad nije bio problem oko toga što postoji više izdavača. U prvom gimnazije je trebalo puno keširat ali onda dalje se je sin snašao s prodajom svojih i kupovanjem rabljenih tako da me čak nije ništa nisu ni koštali njegovi udžbenici u trećem i četvrtom razredu.
Zaista mislim da se ne bih nimalo trebao miješati nastavnicima u izbor udžbenika ni svom liječniku u izbor lijekova koji će mi propisati.
simes
Mentor
 
Posts: 597
Joined: ned tra 26, 2009 5:01 pm
Has thanked: 44 time
Have thanks: 56 time
Struka: matematika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby Gavran » sri ruj 23, 2009 11:32 pm

Okej, mislio sam "trebali bi se angažirati ako imaju saznanja o korupciji" ili tako nešto... Prošla je ponoć, za boga miloga... :cry:
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby bubamara » čet ruj 24, 2009 6:15 am

Možda roditelji nešto čuju i "znaju", ali treba takve stvari dokazati. Ja sam malo dublje u cijeloj priči i znam o "mitologiji" puno, a li vjerujte mi, namam niti jedan dokaz. Jesam za to da se istraži i stane takvoj "promidžbi udžbenika" na kraj, no treba podastrijeti i nekog "štofa", dokaza. Tu nastaje problem.
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Izbor udžbenika ili nametanje udžbenika

Postby ahorvatek » čet ruj 24, 2009 6:41 am

simes je napisao/la:
Lina je napisao/la:...rade se tako da traju 3 godine pa se onda zamijene nečim novim.

ma ni govora. Elementove udžbenike za stručne škole koristim već 8 ili 9 godina. One za gimnazije valjda 15 ili 16 ali jednom su doživjela ta izdanja bitnu izmjenu, pa to novo izdanje koristimo 3 ili 4 godine i tu sad dugo neće biti intervencija pa ćemo po tome guslat sljedeće desetljeće.


Ako se dobro sjećam, lani smo imali 6 (ili 5, ali čini mi se da ipak 6) udžbenika iz matematike za pojedini razred (od 5. do 8.).
Od svih njih, za ovu godinu su opstala 2! (i pojavio se jedan "novi", ovaj od ŠK o kojem smo pričali da je samo iskopirana stara verzija)
Dakle, 4 su otpala. Sigurno zato što nisu prošla 10%!
Prema tome, i nije tako mali broj tih udžbenika koji traju smao 3 godine.
Avatar
ahorvatek
Ministar
 
Posts: 2450
Joined: sri tra 22, 2009 8:20 pm
Location: Ivanić-Grad
Has thanked: 8 time
Have thanks: 106 time
Struka: matematika

PreviousNext

Return to Sindikati

Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron
suspicion-preferred