Welcome
Dobrodošli na Forum za nastavnike i učitelje!

Likovna kultura - jedan sat tjedno

Rasprava po predmetima

Moderators: Gavran, some1

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby divanek » čet lis 01, 2009 3:31 pm

Gavran je napisao/la:Ali gle, postoje klinci koji su antitalenti za piljenje i slično. Kao i za crtanje i slično. Znam bar jednog takvog ;) I kako ćeš onda njega ocjenjivati? Da u školi ima loš prosjek zato jer ne zna ispiliti dasku kako treba?


Pa kaj? Ima i djece koja su antitalenti za matematiku, pa ne mislim da bi im se zato trebalo popuštati. Ne moraju svi imati 5 iz svih predmeta. Realno 5.0 prosjek bi trebali imati samo oni koje možemo nazvati renesansnim ljudima. Ako se predmet ocjenjuje, onda slobodno mogu imati sve ocjene koje se dijele. Druga je stvar trebaju li se baš svi predmeti ocjenjivati i trebaju li baš svi predmeti biti obavezni. I trebaju li ocjene iz likovnog ili glazbenog biti kriterij za upis u matematičke gimnazije (zapravo smiju li samo ocjene biti kriterij za upis u SŠ - odgovor je naravno ne).

Gavran je napisao/la:Da, može se naučiti ako potrošiš vrijeme, ali sad dolazi ona bitna životna odluka: hoćeš li trošiti vrijeme na piljenje daske ili učenje stvari kao što su matematika, fizika i povijest?


Ako netko hoće imati 5.0 prosjek onda nek utroši vrijeme i na jedno i na drugo i na treće. Bolesna je tendencija da se sve više teži prosjeku 5.0. U stvari protuprirodna. U prirodi se sposobnosti dijele po Gaussovoj krivulji i u OŠ trebalo bi biti 10%-15% odličnih, a 5.0 prosjek možda jedan na pedeset. Ovdje se opet vraćamo na inflaciju ocjena i na način upisa u srednje škole. Kad bi kriterij upisa bio rezultat na maloj maturi i ocjene iz relevantnih predmeta za željenu srednju školu, učenici bi brzo naučili napraviti prioritete i ne bi im bilo važno imati baš sve petice.
Avatar
divanek
Mentor
 
Posts: 758
Joined: čet svi 14, 2009 8:36 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 61 time
Struka: matematika

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby nemo » čet lis 01, 2009 4:37 pm

Gavran je napisao/la:Da, može se naučiti ako potrošiš vrijeme, ali sad dolazi ona bitna životna odluka: hoćeš li trošiti vrijeme na piljenje daske ili učenje stvari kao što su matematika, fizika i povijest?


naravno, ali pitanje je dakako što to matematiku, fiziku ili povijest čini važnijim od praktičnog dijela tehničkog ili likovnog. isto i unutar pojedinih predmeta, npr. čini mi se da će u fizici uvijek prvo nastradati eksperimentiranje ako se profesoru slučajno ne da. trenutačno je školski sustav baždaren na vrlo uzak spektar intelektualnih sposobnosti, a ne vidim baš pretjerano pametnog razloga zašto.
nepismen daktilografu diktirao
Nemo
Avatar
nemo
Mentor
 
Posts: 488
Joined: sri svi 27, 2009 11:41 am
Location: Varaždin
Has thanked: 31 time
Have thanks: 29 time
Struka: fizika i informatika

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby Gavran » čet lis 01, 2009 6:26 pm

Kako ne znaš? Pa zato jer su oni koji su baždarili sustav vrlo uskih intelektualnih sposobnosti...
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby Picasso » pet lis 02, 2009 1:04 pm

Gavran je napisao/la:Postoji ogromna razlika između likovnog u nižoj osnovnoj, višoj osnovnoj i srednjoj. U srednjoj, a možda i u višoj osnovnoj bi likovni trebao biti čisti izborni predmet i tada bi imalo i smisla da ga ima više sati tjedno. Međutim, za opću kulturu onih koje to ne zanima, čini mi se da je jedan sat tjedno sasvim dovoljno. Neka mi oproste kolege.

Ali ako mi netko da argumente, rado ću saslušati.

Nema nikakve razlike. Razlika je samo u uzrastu. Likovna kultura nije samo stvar opće kulture.
Avatar
Picasso
Pripravnik
 
Posts: 51
Joined: uto ruj 29, 2009 2:33 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: /

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby nemo » pet lis 02, 2009 1:49 pm

Gavran je napisao/la:Kako ne znaš? Pa zato jer su oni koji su baždarili sustav vrlo uskih intelektualnih sposobnosti...


nisam rekao da ne znam za ovaj razlog, ali ne znam za pametni razlog ;)
nepismen daktilografu diktirao
Nemo
Avatar
nemo
Mentor
 
Posts: 488
Joined: sri svi 27, 2009 11:41 am
Location: Varaždin
Has thanked: 31 time
Have thanks: 29 time
Struka: fizika i informatika

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby Picasso » sub lis 03, 2009 5:44 pm

ahorvatek je napisao/la:
Picasso je napisao/la:Ajde, kako u tom vremenu pomiriti teoretsko i praktično? :neznam:


E, odgovor na to pitanje ne znam, ali znam da dok sam ja išla u OŠ, mi pod likovnim teoriju skoro da nismo ni imali. Nešto skroz malo, ma ni 5% od ukupnog vremena.
Pa pojma nemam ni o čemu je tu riječ, tj. o čemu imate toliko pričati. :blush:
Zaista, o čemu?


Samo o boji se može pričati tri gladne godine... Boja je počelo (likovni element) ili paradigma (nositelj značenja) u vizualnom jeziku (znakovnom sustavu).
Nego... ajmo ovako: ploha, recimo. Ploha je također jedan od osnovnih likovnih elemenata. Matematičare interesira isključivo izračunavanje oplošja, površine, volumena, ploha kao dio ravnine, dio geometrijkog tijela ili njegova projekcija (ispravite me ako griješim). U likovnoj kulturi ploha ima svoj izgled - površinu, koja može biti različita po karakteru (hrapava, glatka, sjajna, mat ...) pa tada govorimo o teksturi itd.
Mogli bi se naći i oko proporcija, omjera, razmjera, zlatnog reza, ravnoteže... samo što bi to dugo trajalo i nikome se ne bi dalo čitati takve kobasice od postova.
Ne smijemo poistovjećivati umjetnost sa znanošću, iako se ponekad mogu naći na preklapajućim područjima. Ono što je važno napomenuti je da učenici moraju usvojiti određenu terminologiju, a isto tako moramo znati da učenici najučinkovitije uče na konkretnim vizualnim i oblikovno izražajnim iskustvima. Nikad ne bi smjeli smetnuti s uma da osim obrazovnih, postoje odgojni i socijalizirajući ciljevi.
Avatar
Picasso
Pripravnik
 
Posts: 51
Joined: uto ruj 29, 2009 2:33 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: /

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby just4me » sub lis 03, 2009 6:59 pm

Mišljenja sam da je likovnog premalo, pogotovo u nižim razredima - a i da likovni kao prvo treba biti odgojni predmet, kao i glazbeni, a da o tjelesnom niti ne pričam. Napravili smo nauku od svih tih predmeta. Kao likovnjak izvan ovog posla u školi s djecom radim i više nego je po planu i programu - sve stignem jer sam ih od prvog razreda naučila kako, ali da za pripremu trebam više od 15 minuta, trebam. Dok oni izvade pribor, dok zadam zadatak, dok malo popričamo o svemu, dok stvorim pravu atmosferu - iskilavim se, ali fakat. Možda bih mogla raditi drugačije, pogotovo jer sam sebi sama smiješna, ali ne želim. Oni vole taj predmet i stvarno uživaju u njemu. Vodim i likovnu grupu, uređujem panoe, stalno istražujem s njima, a oni čine čuda :) - naš likovnjak nam se smije i samo uvijek pita - koliko vas plaćaju za sve to? Ništa. Moja dobra volja, ali i volja drugih da nauče, te neko znanje daje mi poticaj u radu. Jedna mi je kolegica još davno rekla: "Pored tebe sam zavoljela likovni". Do tada je lutala i nije bila jedina. Tada sam odlučila održati par radionica na tu temu. Mišljenja sam da svi mogu uživati u tom predmetu i da bi se on mogao više baviti praktičnim radom nego li teorijom, iako je lako ubaciti jedno u drugo, ako se zna kako i ako imate dovoljno vremena.
just4me
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 224
Joined: sub tra 25, 2009 8:47 am
Location: Zagreb, Croatia
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: razredna nastava - drugi razred

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby Picasso » sub lis 03, 2009 10:17 pm

just4me je napisao/la:Mišljenja sam da je likovnog premalo, pogotovo u nižim razredima - a i da likovni kao prvo treba biti odgojni predmet, kao i glazbeni, a da o tjelesnom niti ne pričam. [b]Napravili smo nauku od svih tih predmeta.[/b] Kao likovnjak izvan ovog posla u školi s djecom radim i više nego je po planu i programu - sve stignem jer sam ih od prvog razreda naučila kako, ali da za pripremu trebam više od 15 minuta, trebam. Dok oni izvade pribor, dok zadam zadatak, dok malo popričamo o svemu, dok stvorim pravu atmosferu - iskilavim se, ali fakat. Možda bih mogla raditi drugačije, pogotovo jer sam sebi sama smiješna, ali ne želim. Oni vole taj predmet i stvarno uživaju u njemu. Vodim i likovnu grupu, uređujem panoe, stalno istražujem s njima, a oni čine čuda :) - naš likovnjak nam se smije i samo uvijek pita - koliko vas plaćaju za sve to? Ništa. Moja dobra volja, ali i volja drugih da nauče, te neko znanje daje mi poticaj u radu. Jedna mi je kolegica još davno rekla: "Pored tebe sam zavoljela likovni". Do tada je lutala i nije bila jedina. Tada sam odlučila održati par radionica na tu temu. Mišljenja sam da svi mogu uživati u tom predmetu i da bi se on mogao više baviti praktičnim radom nego li teorijom, iako je lako ubaciti jedno u drugo, ako se zna kako i ako imate dovoljno vremena.


Nije se napravila nikakva nauka. S udžbenicima (ako i na to misliš) se olakšao rad i učenicima i nastavnicima, i uštedjelo dragocjeno vrijeme. Osnovne pojmove moraju usvajati da bi uopće znali što se od njih traži. Neki od učenika će se naći u obrtničkoj školi i znati će iz dvije osnovne boje dobiti novu (sekundarnu), neki će se naći u gimnaziji i s usvojenim osnovnim pojmovima sudjelovati u analizi umjetničkog djela, neki će biti konzumenti umjetnosti, neki će biti kreativni vrhunski sportaši,kreativni znanstvenici... na koncu i umjetnici. Likovna kultura je predmet koji uvijek otvara put novim rješenjima, ali stvarno uvijek.
Treba više vremena za gledanje i promatranje uz usvajanje teoretskog minimuma.
Zadnja izmjena: Picasso; pon lis 26, 2009 10:46 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
Picasso
Pripravnik
 
Posts: 51
Joined: uto ruj 29, 2009 2:33 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: /

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby bubamara » ned lis 04, 2009 10:59 am

Ono što sam primijetila u ovih 15 godina radeći u školi, to je da se učitelji/ce RN uvijek i u pravilu više angažiraju oko uređenja panoa i škole općenito. Divim se njihovoj kreativnosti i djeca valjda jedino tada nauče cijeniti svoj rad, ali s vremenom to zaborave i trgaju kasnije slike s panoa i sve što je netko drugi radio. To me jako žalosti.

U poplavi kića i neukusa koji nam se svakodnevno servira, kako u vizualnom tako i u svim drugim oblicima, ljudi su izgubili svaki osjećaj za lijepo i ukusno.

Nije potreban osobiti talent da bi se naučilo što je objektivno lijepo. Za to postoji točna definicija i nije istina da je lijepo ono što se nekome sviđa i da se o ukusima ne trba raspravljati. Slažem se, i ne treba raspravljati, ali postoje ljudi SA i BEZ ukusa. Ali to se sve da naučiti.

Prema Platonu i Aristotelu, objektivne karakteristike lijepog su SKLAD, RED I RAZMJERNOST, a može se dodati još i CJELOVITOST I JASNOĆA. Nije li to nešto što se od učenika traži u gotovo svakom predmetu? Crtanje grafova, izrada plakata, izrada ppt (u novije doba) i da ne nabrajam dalje. A to se sve UČI i nije nikakva filozofija. I zato mi nemojte govoriti da je bitan talent za likovni i glazbeni u OŠ. Malo je genijalnih, a najviše je prosječnih. Tako je i u umjetnosti. Rembrandt je bio veliki slikar, ali ne genijalan kao Leonardo ili Michelangelo. Bio je zanatlija, izučio je zanat i bio dobar u tome. Uglavnom je slikao po narudžbama.

Mene je neki dan bilo sram kad je kolegica (akademska građanka, profesorica) u zbornici nešto komentirala i rekla da joj se ne sviđaju Picassove apstrakcije i da ona to ne kuži. Za početak, Picasso za života valjda nije naslikao niti jednu apstraktnu sliku, figurativac je bio cijeli život. A za Kandinskog (oca apstraktnog slikarstva) nije nikada čula. Smatram da akademski građani trebaju znati malo više od onog što im je uska struka. ne znam, možda griješim.
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby Picasso » ned lis 04, 2009 12:43 pm

bubamara je napisao/la:Mene je neki dan bilo sram kad je kolegica (akademska građanka, profesorica) u zbornici nešto komentirala i rekla da joj se ne sviđaju Picassove apstrakcije i da ona to ne kuži. Za početak, Picasso za života valjda nije naslikao niti jednu apstraktnu sliku, figurativac je bio cijeli život. A za Kandinskog (oca apstraktnog slikarstva) nije nikada čula. Smatram da akademski građani trebaju znati malo više od onog što im je uska struka. ne znam, možda griješim.

Ljudi su često spremni minorizirati ono što ne razumiju. ;)
Avatar
Picasso
Pripravnik
 
Posts: 51
Joined: uto ruj 29, 2009 2:33 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: /

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby Picasso » ned lis 04, 2009 8:17 pm

Picasso je napisao/la:
ahorvatek je napisao/la:
Picasso je napisao/la:Ajde, kako u tom vremenu pomiriti teoretsko i praktično? :neznam:


E, odgovor na to pitanje ne znam, ali znam da dok sam ja išla u OŠ, mi pod likovnim teoriju skoro da nismo ni imali. Nešto skroz malo, ma ni 5% od ukupnog vremena.
Pa pojma nemam ni o čemu je tu riječ, tj. o čemu imate toliko pričati. :blush:
Zaista, o čemu?


Samo o boji se može pričati tri gladne godine... Boja je počelo (likovni element) ili paradigma (nositelj značenja) u vizualnom jeziku (znakovnom sustavu).
Nego... ajmo ovako: ploha, recimo. Ploha je također jedan od osnovnih likovnih elemenata. Matematičare interesira isključivo izračunavanje oplošja, površine, volumena, ploha kao dio ravnine, dio geometrijkog tijela ili njegova projekcija (ispravite me ako griješim). U likovnoj kulturi ploha ima svoj izgled - površinu, koja može biti različita po karakteru (hrapava, glatka, sjajna, mat ...) pa tada govorimo o teksturi itd.
Mogli bi se naći i oko proporcija, omjera, razmjera, zlatnog reza, ravnoteže... samo što bi to dugo trajalo i nikome se ne bi dalo čitati takve kobasice od postova.
Ne smijemo poistovjećivati umjetnost sa znanošću, iako se ponekad mogu naći na preklapajućim područjima. Ono što je važno napomenuti je da učenici moraju usvojiti određenu terminologiju, a isto tako moramo znati da učenici najučinkovitije uče na konkretnim vizualnim i oblikovno izražajnim iskustvima. Nikad ne bi smjeli smetnuti s uma da osim obrazovnih, postoje odgojni i socijalizirajući ciljevi.

Onda jel se bumo spominjali ili ne bumo :neznam: !?
Avatar
Picasso
Pripravnik
 
Posts: 51
Joined: uto ruj 29, 2009 2:33 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: /

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby bubamara » ned lis 04, 2009 8:46 pm

Picasso je napisao/la:Ljudi su često spremni minorizirati ono što ne razumiju. ;)


Nije ovdje u pitanju minoriziranje, već totalno neznanje. Niti ja "ne razumijem" komornu glazbu ili nekakav free jazz (iako jazz obožavam), ali se neću upuštati u razgovor o tome. No dobro, ja valjda u svakoj temi odem off....SORRYYYY
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby ahorvatek » pon lis 05, 2009 12:25 pm

Pa dobro zvuči ovo što si načeo Picasso. Mene bi takve priče zanimale kao uvod u sat, prije nego što krenemo na praktični rad. Zapravo ne znam što više reći, ne osjećam se prepametnom glede likovnog...
A i u frci sam s vremenom...
Avatar
ahorvatek
Ministar
 
Posts: 2450
Joined: sri tra 22, 2009 8:20 pm
Location: Ivanić-Grad
Has thanked: 8 time
Have thanks: 106 time
Struka: matematika

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby just4me » pon lis 05, 2009 6:52 pm

Slažem se - i s Picassom i s bubamarom...ne bum ih citirala, ali i dalje mislim da se u glavama mnogih napravila zbrka jer nisu svi toliko talentirani, niti znaju povezati teoriju s praksom, niti likovnu kulturu doživljavaju kao predmet pod kojim bi se nešto i trebalo naučiti pa se kao što bubamara kaže događaju "zanimljivi" pokušaji koji graniče s neukusom tj. kičom, što sam i imala prilike mnogo puta vidjeti, čak i na raznoraznim aktivima, radionicama, pa i seminarima. Previše teorije nema smisla ako se ona i ne pokaže u praksi. Uvijek se sjetim one kineske poslovice - Ako mi samo ispričaš, zaboravit ću. Ako mi pokažeš, zapamtit ću. Ali ako me i uključiš, shvatit ću!
just4me
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 224
Joined: sub tra 25, 2009 8:47 am
Location: Zagreb, Croatia
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: razredna nastava - drugi razred

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby some1 » sub lis 10, 2009 1:44 pm

Dok sam ja išao u OŠ, a nije to baš tako davno bilo - izašao sam iz nje prije 12 godina - nije na likovnom bilo nikakve teorije. Samo crtanje, rezuckanje linoleuma i koječega drugoga. Ja nisam umjetnički nadaren za takve stvari, pa sam jedva izvlačio jadnu trojčicu na kraju godine. Na kraju 7. razreda sam čak imao 2 iz likovnog. ALI - postavlja se bitno pitanje - KAKO ocjeniti nečije umjetničko djelo? Ono što je mojoj profesorici bilo stravično loše, njenoj je kolegici bilo genijalno. Nekome je Picasso genije, nekome je nothing special. Jbg, 100 ljudi - 10000000 čudi.
...to boldly go where no man has gone before...
some1
Site Admin
 
Posts: 1483
Joined: sri tra 22, 2009 10:59 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 19 time
Have thanks: 93 time
Struka: matematika i informatika

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby bubamara » sub lis 10, 2009 9:49 pm

Leonardo (ili Picasso) nije NEKOME genije, već je genije, ali neke ljude to jednostavno ne zanima. U tome je stvar. Jednako kao što mnoge ljude ne zanima tko je bio Vladimir Prelog (nobelovac, Hrvat - doduše kasnije Švicarac, kemičar), David Schwarz (pravi izumitelj dirižabla, a ne grof Zeppelin), tko je skladao Toscu ili da je sir Isac Newton bio alkemičar. Kad bi se važnost ljudi mjerila po njihovoj popularnosti u narodu, nitko osim Severine, Gotovčevih i Seke Aleksić ne bi bio važan.

A što se tiče ocjenjivanja na likovnom, vjerujem da su učitelji svjesni da nisu svi jednako zainteresirani, no sigurna sam da se ne ocjenjuje SAMO i ISKLJUČIVO talenat već i neki drugi elementi.

Prije nekih 10 godina bila sam razrednica jednom dječaku koji je imao prilagođeni program i bio je zapravo na granici lake mentalne retardacije. To što je imao loše ocjene iz matematike nije me toliko čudilo, ali je imao 2 iz likovnog. I dobro, mislim si ja. I onda smo za Božić radili čestitke i ja se zaprepastim kad sam vidjela njegove radove. To je bilo nešto prekrasno. I sad ja malo s njim pričam i dijete mi kaže da voli slikati i da doma izrađuje neke figurice od gipsa, drveta i ne znam još čega sve ne. Ja ga zamolim neka donese da vidim, ali je bio jako sramežljiv. I prošlo je neko vrijeme i eto njega k meni, donio mi je par figurica. Prekrasno nešto, uglavnom je oblikovao životinje. Ja to pokažem mom tadašnjem likovnjaku i pitam ga je li to nije možda za višu ocjenu od 2. Ovaj se sav zajapurio - Je odakle ja zna da on to radi. Pa ti si taj, kažem ja njemu, koji si to trebao prepoznati na satu, a ne ono, on je pp i dosta mu je dvojka. I tako je taj moj dečec imal na kraju 5 iz likovnog, a priredio je na kraju osmog razreda i jednu malu izložbicu u školi.
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby poison » sub lis 10, 2009 10:17 pm

problem je u tome što neki likovnjaci ocjenjuju isključivo talent - dakle, konačni rezultat i njegovu estetiku, a ne uložen trud. isto kao što su, u moje vrijeme, neki glazbenjaci ocjenjivali isključivo sposobnost učenika da pravilno otpjeva pjesmu, ili prepozna instrumente, tonalitet i neznamtijašto u glazbenom djelu koje čuje (e, da me kolješ, ja ni dan danas ne znam je l' to violina ili viola - čujem samo da nešto gudi...)
SVI SMO MI BUBAMARA!

"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert
Avatar
poison
Savjetnik
 
Posts: 1931
Joined: ned tra 26, 2009 9:14 am
Location: middle of nowhere
Has thanked: 590 time
Have thanks: 280 time
Struka: engleski i njemački jezik

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby divanek » ned lis 11, 2009 5:22 pm

Zar ne radimo to svi? Ocjenjujemo krajnji rezultat, a ne uloženi trud. Meni netko tko na testu riješi sve zadatke dobije 5, a onaj koji riješi npr. 70% dobije 3, bez obzira kaj onaj koji je dobio 5 učio malo ili ništa (jer je talent za matematiku), a onaj koji je dobio 3 je uložio puno više truda (jer mu matematika baš nije jača strana). Netko je bolji u matematici, netko u likovnom, netko u jezicima i to se treba poznati u ocjenama. Ocjena je mjerilo postignuća (savladanosti programa), a ne truda (osim ako je iz zalaganja).
Avatar
divanek
Mentor
 
Posts: 758
Joined: čet svi 14, 2009 8:36 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 61 time
Struka: matematika

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby some1 » ned lis 11, 2009 6:36 pm

Ocjena nije mjerilo znanja u likovnom! Da, u matematici je puno lakše - imaš točno/netočno. A što ćemo na likovnim? Hoćemo li rušiti učenika čija mačka izgleda više ko stolac? Slažem se da treba imati neke kriterije, ali ako su ti kriteriji više subjektivni nego objektivni, onda sam za to da i ocjena iz tog predmeta bude opisna, a ne brojčana.
...to boldly go where no man has gone before...
some1
Site Admin
 
Posts: 1483
Joined: sri tra 22, 2009 10:59 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 19 time
Have thanks: 93 time
Struka: matematika i informatika

Re: Likovna kultura - jedan sat tjedno

Postby divanek » pon lis 12, 2009 8:50 am

some1 je napisao/la:Ocjena nije mjerilo znanja u likovnom!


Ja sam rekao da je ocjena mjerilo postignuća. U matematici je to znanje, u likovnom kvaliteta uratka. Ako je nečija slika bolja, onda on treba dobiti i bolju ocjenu. Nije pravedno prema boljim slikarima u razredu ako dobiju istu ocjenu kao i oni čije slike nisu dobre.

some1 je napisao/la: Da, u matematici je puno lakše - imaš točno/netočno. A što ćemo na likovnim? Hoćemo li rušiti učenika čija mačka izgleda više ko stolac?


Puno ljudi smatra da je matematika pitanje talenta: ili jesi ili nisi za matematiku. Trebamo li onda rušiti učenika zato jer "nije" za matematiku. Naravno da matematika ne ovisi samo o talentu. Matematika se može i izvježbati. Nekome treba više, nekome manje truda. Isto se i likovni (ispravite me ako sam u krivu) može izvježbati i postići da mačka liči više na mačku nego na stolac.


some1 je napisao/la:Slažem se da treba imati neke kriterije, ali ako su ti kriteriji više subjektivni nego objektivni, onda sam za to da i ocjena iz tog predmeta bude opisna, a ne brojčana.


Problem jeli ocjena opisna ili brojčana javlja se kod prosjeka ocjena i kod upisa u srednju školu. Što se tiče prosjeka ocjena, imati 5.0 bi trebalo biti rijetko postignuće, a upis u SŠ je posebna tema. A ako gledamo subjektivnost ocjene, onda bi se i školske zadaće i sastavci iz hrvatskog trebali ocjenjivati opisno, a umjetničke škole bi glavne predmete ocjenjivale opisno.
Avatar
divanek
Mentor
 
Posts: 758
Joined: čet svi 14, 2009 8:36 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 61 time
Struka: matematika

PreviousNext

Return to Nastavni sadržaji

Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron
suspicion-preferred