Welcome
Dobrodošli na Forum za nastavnike i učitelje!

Mijesanje u moj posao

Rasprave o nastavnom procesu - kako to radite, kako rješavate probleme, koje probleme ne možete riješiti.

Moderators: Gavran, some1

Mijesanje u moj posao

Postby proud 1teacher » sri stu 11, 2009 4:08 pm

Dakle, danas sam dozivjela jednu poprilicno ponizavajucu situaciju: ispitivala sam nekoliko ucenika koji su ispravljali jedinicu iz usmenog u 10. mjesecu i izmedju ostalih pitanja, pitala sam i lekciju koju smo radili prije 10 dana. Dio njih se pobunio da oni to nisu ucili jer eto to nije bilo u prvom krugu ispitivanja (?!?) ali su se slozili s mojim odgovorom da ipak nije fer da oni koji su odgovarali 15.10. i oni koji odgovaraju 11.11. mogu odgovarati isto gradivo, jelte, s vremenskim odmakom od skoro mjesec dana. Na to mi je jedna od ucenica koja je odgovarala rekla da joj smanjim ocjenu za taj nenauceni dio na sto sam ja odgovorila da necu jer da to nije fer i da cu je sad ocijeniti kako je i zasluzila a da ce mi ostati duzna tu cjelinu koju ce mi odgovarati naknadno. I dam joj 3. E tu sad nastaje pakao: Kako ste vi meni dali tri, pitali ste me samo dva pitanja, ja sam znala bolje, ne mogu vjerovati, kako tri? Kako vi mozete znat na temelju dva pitanja da ja znam za tri? Ja joj na to kazem: Nisi znala za vise, znas cinjenice ali ne znas ih jezicno sklopiti u suvislu recenicu, ovo je predmet engleski jezik dakle ne ocjenjujem samo poznavanje teksta koji te pitam nego i baratanje jezikom i strukturom. Dok joj ja to ljubazno i smireno pokusavam objasniti da sam ja ipak zavrsila fakultet da bih znala procijeniti ucenikovo znanje na osnovu dva pitanja, ona uporno odmahuje glavom i ponavlja: Boze moj, pa znala sam za vise od tri i uopce me ne slusa. Razred, koji je inace takav kao i ona, prepun "razrednih odvjetnika" i boraca za ucenicka prava, vrlo neugodan i tezak razred, se uredno nasladjuje i s uzitkom slusa. E onda je meni pukao film pa sam joj rekla: Dobro, ako ti smatras da si znala bolje, onda dobro, evo tebi lijepo 5 pa smo mirne. I upisem joj peticu, ne samo njoj nego i ostalima koji su odgovarali, premda nitko nije bio ni blizu petici. Tu se sad bune i ostali koji su odgovarali: Ja necu 5, ja nisam znala za 5, meni je ocjena bila pravedna i dobra, a na to je i cijeli razred ostao bez teksta. Tad je i zazvonilo pa sam ih lijepo pozdravila i otisla. Balavci jedni, oni ce se meni mijesati u posao i odredjivati mi koliko ce gradiva koji put odgovarati i koliko ce dobiti iz svakog odgovora????
Napominjem da imam preko 15 godina iskustva u nastavi i da se radi o ucenicima treceg razreda jezicne gimnazije.

P.S. Ispricavam se na "romanu struje svijesti" ali jednostavno sam morala isprazniti dusu.
Knowledge is of two kinds: either you know the subject itself or you know where you can find it.
proud 1teacher
 
Posts: 9
Joined: ned lis 25, 2009 5:52 pm
Location: Split
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: engleski i talijanski jezik

Re: Mijesanje u moj posao

Postby sole » sri stu 11, 2009 4:29 pm

Ja radim u osnovnoj, ali dogodilo mi se par puta da se učenik pobuni pa ja onda lijepo sve njemu objasnim i sve OK. Ali oni su još "mali" i donekle poslušni pa uvaže moje mišljenje. Imala sam situaciju sa osmašem prije neke tri godine kada mu nikako nije bilo jasno zašto stalno dobija dvojke i trojke. On je smatrao da zna za puno više. Rekla sam mu neka se žali "višim instancama", otišao je pedagoginji, ona je porazgovarala s njim...još je neko vrijeme gunđao,a onda ga je prošlo. Ponavljam, možda je lakše jer sam u OŠ. Ipak mislim da ne bih postupila na tvoj način, upisati peticu - dopustila si na neki način toj učenici da pobijedi, a to bi ona, a i ostali mogli početi iskrištavati. Mi smo ti koji određujemo kriterije i koji moramo čvrsto stajati iza njih, a ovim postupkom mislim da si malo urušila svoj autoritet. Na želim pametovati jer znam da nam svima pukne film povremeno (takav nam je posao), samo dajem svoje mišljenje.
A teacher is a very special person who uses his or her creativity and loving, inquiring mind to develop the rare talent of encouraging others to think, to dream, to learn, to try, to do!
Avatar
sole
Mentor
 
Posts: 695
Joined: čet ruj 03, 2009 2:03 pm
Has thanked: 14 time
Have thanks: 32 time
Struka: strani jezici

Re: Mijesanje u moj posao

Postby ahorvatek » sri stu 11, 2009 4:47 pm

Ja bih preporučila malo pažljivije reći djeci što zapravo radimo na satu. Dakle, ako kažemo "Ispravljamo ocjenu iz usmenog iz 10. mjeseca", onda se tu zaista i podrazumijeva da se pita valjda to isto gradivo iz 10. mjeseca, koje je pitano i onda kad je dijete dobilo 1.
No, ti si očito mislila na to da se jedinica iz usmenog ne ispravlja na način da ideš pitati opet samo to jedno te isto gradivo, već se ispravlja na način da - kad drugi put učenika pitaš gradivo (ne samo to staro nego bilo koje), on treba znati za više, i onda ta nova ocjena koju dobije, bit će znak da je ipak počeo učiti i da više nije za 1. Dakle, bit će im upisane obje ocjene - i ona stara jedinica, i ova nova ocjena (iz NOVOG ispitivanja, a NE IZ ISPRAVLJANJA), i obje ćeš gledati kod zaključivanja. A prilikom novog ispitivanja, možeš ispitivati i staro gradivo - i to im naglasi. Dakle, naglasi djeci unaprijed da nećeš posebno ispitivati to gradivo iz kojeg su imali 1, već bilo koje gradivo! Jer - tako i radiš, ne?

Ovo ispada cjepidlačenje, a djeca znaju biti cjepidlake.
Ali, zaista, ako se drugačije izraziš na satu, izbjeći ćeš neke nedoumice, a time i sukobe.

Iako, ako predaješ u 3. razredu, možda si ih imala i prošle 2 godine, pa je čudno da već ne znaju tvoj stil...
Avatar
ahorvatek
Ministar
 
Posts: 2450
Joined: sri tra 22, 2009 8:20 pm
Location: Ivanić-Grad
Has thanked: 8 time
Have thanks: 106 time
Struka: matematika

Re: Mijesanje u moj posao

Postby proud 1teacher » sri stu 11, 2009 5:28 pm

Krenimo redom (kako mi nastavnici vec to ionako volimo): toj djeci ja predajem od prvog razreda i tocno znaju sto se kod mene radi i kako se radi, tako da ispitivanje novoga gradiva uz postojece staro nije kod mene ni novo ni nepoznato ni mijenjaju previla. Tako je oduvijek. Uvijek ispitujem paralelno s obradjivanjem gradiva, dakle nema klasicnih "krugova" ispitivanja. U ovome razredu jos nije proslo ni jedno ispitivanje bilo kakvih ucenika da nije bilo natezanja s njima oko toga sto ja ispitujem - iako obavezno prije nego sto krenem u ispitivanje kazem sto cu pitati i toga se drzim.
Sto se tice nedoumica, ovo nije jedini razred u kojem predajem, a svima je drugima sve jasno i svi savrseno postuju pravila, prema tome, nije problem u meni i nejsnoci mojih kriterija, nacina ispitivanja, ocjenjivanja ili sto vec. Sve se zna.
A sto se tice mog danasnjeg postupka - e o tome bi se dalo raspravljati. Iskreno, ja ne mislim da sam srusila svoj autoritet. Dapace, mislim da bi bilo puno gore da sam ozbiljno pobjesnila i tvrdoglavo ostala pri toj zasluzenoj trici - zvalo bi se u pomoc nesposobnu razrednicu, preplasenog ravnatelja i bijesne roditelje... i onda bi zavrsilo na tome da ja malu ispitam opet i za isti opdgovor joj dam naprimjer 4. Na to bi vjerojatno postale upitne i moje ostale ocjene pa bih morala ispitati i druge ponovno i njima dati po bar jednu ocjenu vise. I sta smo time dobili? Preplasenu profesoricu kojoj mozes malo zaprijetit sankcijama i inspekcijom i onda dobijes visu ocjenu. E pa onda eto ti odmah petica kad vec mislis da znas za vise. A onda sam, slijedom dogadjaja, dala svima po tu peticu pa da ne ispadne da mala malo zagundja i dobije odmah 5.
Naravno, nije ni svaka petica petica i mislim da to svi ovdje vrlo dobro znamo. Ja tocno znam ko je danas dobio tu nezasluzenu peticu i kako cu je kome racunat, pa neka budu zasada sretni sta imaju 5 iz engleskog. Nisam osvetoljubiva i zlopamtilo, ali trazim da me se postuje na nacin na koji i ja postujem njih i druge strucnjake oko sebe. Ovaj dogadjaj sam ustvari napisala eto zato da malo olaksam dusu a da budem potpuno iskrena, mislim da sam bila u pravu. I da mi se sutra opet dogodi ista situacija u istom razredu, vjerojatno bih isto reagirala. Ne znam, mislim da svi mi radimo u razredima koji su slicni, a opet toliko razliciti, tako da nitko od vas ne zna kako bi reagirao da se nadje bas u toj situaciji bas u takvom razredu.
Knowledge is of two kinds: either you know the subject itself or you know where you can find it.
proud 1teacher
 
Posts: 9
Joined: ned lis 25, 2009 5:52 pm
Location: Split
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: engleski i talijanski jezik

Re: Mijesanje u moj posao

Postby ahorvatek » sri stu 11, 2009 7:50 pm

Ah, očito se radi o jako teškom razredu i teškim pojedincima kojima bi čovjek valjda cijeli život (kad bi im cijeli život predavao) trebao ponavljati ista pravila, i nikad ne bi bilo jasno.
Sad kad si rekla da im predaješ 3. godinu, pogotovo je stvar jasnija.
I još kad si dodala kakav je razrednik i ostali oko tebe koji bi trebali pomoći...

proud 1teacher je napisao/la:Ovaj dogadjaj sam ustvari napisala eto zato da malo olaksam dusu a da budem potpuno iskrena, mislim da sam bila u pravu. I da mi se sutra opet dogodi ista situacija u istom razredu, vjerojatno bih isto reagirala. Ne znam, mislim da svi mi radimo u razredima koji su slicni, a opet toliko razliciti, tako da nitko od vas ne zna kako bi reagirao da se nadje bas u toj situaciji bas u takvom razredu.


Pa i zato smo tu - za olakšavanje duše. :)
A zadnja rečenica je debelo istinita, i to ne samo za rad u razredu, nego i inače u životu.
Avatar
ahorvatek
Ministar
 
Posts: 2450
Joined: sri tra 22, 2009 8:20 pm
Location: Ivanić-Grad
Has thanked: 8 time
Have thanks: 106 time
Struka: matematika

Re: Mijesanje u moj posao

Postby bubamara » sri stu 11, 2009 8:14 pm

Uopće se ne čudim reakciji i davanju petice. Svi poludimo kad se balavci počnu petljati u naš posao i donositi procjenu o tome za koju su ocjenu znali. Ja ne znam kako bih reagirala, ali bih joj vjerojatno postavila još koje pitanje ;) .

Uvijek možemo postaviti još koje pitanje, zar ne? A ako smo savjesni radnici i ako smo sigurni u svoj rad i da gradivo solidno ili dobro objašnjavamo, nema problema. Svi možemo uvijek postaviti pitanje na koje učenik neće znati odgovor ili barem neće biti siguran u to što govori. Ja sam znala to napraviti kad mi se netko zainati za ocjenu. I da vidiš kako splasne odmah raspoloženje i borbeni duh.
Znam da ovo i nije baš pedagoški, ali ionako su nam kriteriji na rezervi i postavljam jednostavna pitanja i ne tupum previše. No, imam pravo pitati što želim i što je propisano planom i programom.

Prije nekih 10 godina postojala je jedna knjižica s pitanjima za djecu koja rade po prilagođenom programu. To su kao jednostavnija i lakša pitanja. Ljudi dragi, pa ja to danas pitam prosječno inteligentne i sasvim zdrave učenike za vrlodobar i odličan!!!! Helouuuuuu!!!

Na početku nastavne godine naglasim da je za učenje potrebno čitati udžbenik, da pitam pokuse koje smo radili, a da bilježnica služi za evidenciju toga koje smo lekcije obradili i da ne namjeravam prepisivati udžbenik na ploču. Dakle, bilježnica nije dovoljna za učenje.

Jel ti nemaš nešto zapisano u bilježnici? Gle srce, piše u udžbeniku, a pričali smo o tome na satu. Nitko vam ne brani zapisati u bilježnicu nešto što je baš vama interesantno za zabilježiti. Tko vam brani?

Također, ima jedna druga stvar. Prozovem učenika i on kaže dajte mi jedan, nisam ništa učio. A ne ne dragi moj, nebu išlo. Samo ti dođi ovdje i vidjet ćeš da ipak nešto znaš, a ja ću procijeniti jel to nedovoljno ili je za neku drugu ocjenu. Nerijetko takva ispitivanja završe pozitivnom ocjenom.

Ma nemaju oni pojma što znaju, koliko znaju, znaju li uopće ili ne znaju. To je sistem APP (ako prođe prođe), a ja sam stari fakin i ne nasjedam na njihove fore. Ipak smo mi prošli malo više škole od njih i to treba imati na umu. Nikako se ne bi smejli preplašiti takvih ucjena i njihovih procjena.

Jednom sam imala situaciju da sam učenika ispitivala pred roditeljem. Mali je sav bio smušen i znao je za trojku. Na to je mama rekla da je jučer sve znao i da ne zna što mu je danas. Onda sam joj objasnila da ja ne čitam misli i nemam kuglu u koju gledam dok nekog ispitujem i da je to za mene trojka. Složila se sa mnom i odlazeći iz škole stalno je malog ispitivala kaj ti je bilo, pa to smo jučer ponavljali....ha čuj, takav mu je horoskop bio taj dan, ježi ga.
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Mijesanje u moj posao

Postby Gavran » sri stu 11, 2009 9:45 pm

Ja to relativno brzo presiječem. "Ako nisi zadovoljan, žali se na sljedeću instituciju, ravnatelja ili što već. Razgovor je završen, ovo je sat fizike i dalje nastavljamo o fizici."
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

Re: Mijesanje u moj posao

Postby Pünktchen » sri stu 11, 2009 9:52 pm

Pitaš pred cijelim razredom i pitaš na kraju njih- je li ovo bilo za pet?
Avatar
Pünktchen
Savjetnik
 
Posts: 1578
Joined: pon lis 26, 2009 11:24 pm
Has thanked: 931 time
Have thanks: 321 time
Struka: njemački jezik

Re: Mijesanje u moj posao

Postby some1 » sri stu 11, 2009 10:06 pm

Napravim isto ovo što Gavran veli, s tim da ja ubacim još i rečenicu "U ovom sam razredu ja šef; kad ti budeš šef meni, onda ćemo drugačije pričati".
...to boldly go where no man has gone before...
some1
Site Admin
 
Posts: 1483
Joined: sri tra 22, 2009 10:59 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 19 time
Have thanks: 93 time
Struka: matematika i informatika

Re: Mijesanje u moj posao

Postby just4me » sri stu 11, 2009 10:30 pm

Uh, uh. Vjerujem da svaki od nas ima neku takvu priču. Bubamarina me podsjetila na moju prošlu generaciju, pazi niži razredi. Učenica je trebala ići po prilagođenom programu, sada je u šestom i još se čeka, ne znam što? Roditelji nikako da se međusobno dogovore i prihvate stvarno stanje stvari. Mene su optužili da sam - doslovne riječi - "nagazila" njihovo dijete. Šutke sam prešla preko toga i pristojno, u rukavicama odradila svoj posao, plus ekstra sate dopunske uz suradnju defektologa. Ispitivala sam je samo pitanja koja je naučila sat ranije kod defektologa i koja su bila zaokružena. Pazila da je slučajno ne dovedem u nezgodnu situaciju pred drugom djecom, tipa, ne pitaj ako ne zna ili daj jednostavnije zadatke koje ranije uvježbaš. To sam čak i otvoreno rekla roditeljima čiji je odgovor uvijek bio, pa ona je to znala - učili smo. Ok, da skratim. Danas čujem razrednicu, da je bio tata, da mu je rekla kako postoje i druge instance koje će odlučiti o tome jer ne daj bože da dođe inspekcija, pa će onda ona biti odgovorna. Gledam ja nju, slušam je i ne vjerujem, uzrujala se, a opet, mislim si - sve to sam i ja pokušavala učiniti, ali ništa nije išlo. Roditelji ne pristaju i gotovo. Misle da dijete sve zna i može, a u djetetu se počne stvarati revolt. Zanimljivo je da smo kod vanjskog vrednovanja bili upozoreni - mi učitelji - da ćemo biti odgovorni ako se pokaže da je dijete trebalo imati prilagođen program, a nije na popisu te djece ili da nismo bar ukazali na problem. Sve ovo možda nema veze sa situacijom iznad, ali kriteriji postoje, kao i načini ocjenjivanja. S jedne strane se slažem s postupkom, upiši pet svima, a s druge ne. Realno, pravila postoje, ali ih nitko ne poštuje - najmanje učenici, roditelji, pa sada budi pametan.
just4me
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 224
Joined: sub tra 25, 2009 8:47 am
Location: Zagreb, Croatia
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: razredna nastava - drugi razred

Re: Mijesanje u moj posao

Postby bubamara » sri stu 11, 2009 10:57 pm

Pünktchen je napisao/la:Pitaš pred cijelim razredom i pitaš na kraju njih- je li ovo bilo za pet?


Uvijek i svakoga pitam pred cijelim razredom. I javno kažem svaku ocjenu.
Ma nije da imam problema s ocjenama (starcima, klincima). Klinci su uglavnom svjesni kriterija i znaju kad zabrljaju, ali ponavljam, uvijek ima onih koji će isprobati metodu APP.

Nedavno sam srela jednu bivšu učenicu koja je kod mene u 8. razredu vukla jedinicu cijelu godinu i u nebrojeno pokušaja je namjeravala to ispraviti. Bilo je borbe, svađe, svega i svačega, ali ja nisam odustajala od svojeg kriterija. Na kraju je nešto i naučila i ja sam malo popustila pa je prošla razred.
Da ne duljim, prilazi ona meni i pokriva lice rukama, smije se i kaže da ju je tako sram kaj smo se onako rastale i da sad tek vidi koliko nije znala i ide redovito na instrukcije iz kemije da sve to nadoknadi.
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Mijesanje u moj posao

Postby just4me » sri stu 11, 2009 11:12 pm

Jedan primjer, kao i jedan učenik - uvijek se radi o nekome. Imam i odgovor u svojoj glavi - dijete će provesti u školi određen broj godina, tada će bit naš problem, ali kasnije samo tog i tog roditelja ili društva. Nema tu lijeka dok se direktno, uzastopce iz dana u dan ne prestane napadati naša profesija. Vjerujem da svi mi koliko toliko uvijek pokušavamo bar nekako zaštiti tu djecu, naučiti ih nečemu, te im pokazatri da radom i samo radom mogu dobiti i pozitivnu ocjenu.
just4me
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 224
Joined: sub tra 25, 2009 8:47 am
Location: Zagreb, Croatia
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: razredna nastava - drugi razred

Re: Mijesanje u moj posao

Postby amistad » čet stu 12, 2009 12:32 am

ahorvatek je napisao/la:Ja bih preporučila malo pažljivije reći djeci što zapravo radimo na satu. Dakle, ako kažemo "Ispravljamo ocjenu iz usmenog iz 10. mjeseca", onda se tu zaista i podrazumijeva da se pita valjda to isto gradivo iz 10. mjeseca, koje je pitano i onda kad je dijete dobilo 1.
...

Ovo se ne može primjenjivati u nastavi jezika kao u nekim drugim predmetima. Ako je kolegica kako navodi ispitivala i ocjenjivala čitanje s razumijevanjem nelogično je da je opet pita isti tekst/ove, tako bi svi spremili samo te i podobivali petice. Ja isto očekujem bez obzira s kojim vremenskim odmakom pitam za ispravljanje da znaju sve dotad obrađene tekstove i da znaju o njima suvislo razgovarati, a ne samo lekcije obrađene u mjesecu dobivanja jedinice. Drugo je gramatika, ako su dobili jedan jer nisu usvojili određeni dio, onda taj dio i ispitujem.

@ Bubamara "Prije nekih 10 godina postojala je jedna knjižica s pitanjima za djecu koja rade po prilagođenom programu. To su kao jednostavnija i lakša pitanja. Ljudi dragi, pa ja to danas pitam prosječno inteligentne i sasvim zdrave učenike za vrlodobar i odličan!!!! Helouuuuuu!!!"
This is souuuu true! Kad pogledam svoje ispite nekad i sad... :x .
By failing to prepare, you are preparing to fail.
Benjamin Franklin
amistad
Savjetnik
 
Posts: 989
Joined: ned lis 25, 2009 11:43 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 85 time
Have thanks: 212 time
Struka: engleski jezik

Re: Mijesanje u moj posao

Postby ventular » čet stu 12, 2009 12:52 am

svaki predmet ima svoje specifičnosti.. moj način je da su sva "službena" ispitivanja najavljena, pismena i usmena, no nema isprika i neslužbeno svakog ispitujem svaki sat, onako u prolazu kroz razgovor.. pa više ni ne razmišljaju o tome kao o ispitivanju a ja uglavnom imam dobru sliku toga kako im ide i gdje zapinju.. vrtim ista pitanja pa i oni najizgubljeniji na kraju pohvataju što treba znati za dva :P
na ocjene uglavnom nema prigovora, osim "a mogu se javiti da to ispravim?"
jedinica ima.. recimo, prošle godine 9 učenika sedmih razreda je bilo negativno ocijenjeno na kraju prvog polugodišta.. u siječnju sam im organizirala DOP iz biologije (da mi je bilo slikati njihove izraze lica kad su shvatili da stvarno moraju ostajati iza nastave zbog biologije) dva puta na tjedan smo se lijepo družili i ponovo prošli kroz gradivo a onda su pisali test i svi su ispravili.. na kraju godine su većinom imali pristojne trojke..
sad su u osmom i kad im zapne, samo ih pitam budu li opet ostajali u siječnu na DOPu :P pristojno mi kažu "ne hvala" i pitaju što trebaju naučiti.. happy end :)
Avatar
ventular
 
Posts: 11
Joined: uto stu 10, 2009 8:58 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: biologija

Re: Mijesanje u moj posao

Postby elarac » čet stu 12, 2009 3:45 am

Ja sam mirna. Ocjene iz usmenog ne dijelim. Ocjenjujem ih isključivo pismeno, prema broju ostvarenih bodova. Tako sam si olakšala život. Imam dvije rubrike usvojenost sadržaja i primjena znanja. Ocjene su najobjektivnije koliko mogu biti. Sretna sam da se ne moram navlačiti s ocjenamb iz usmenog odgovaranja.
Avatar
elarac
Savjetnik
 
Posts: 1667
Joined: ned tra 26, 2009 11:52 pm
Has thanked: 77 time
Have thanks: 51 time
Struka: matematika

Re: Mijesanje u moj posao

Postby proud 1teacher » čet stu 12, 2009 5:55 pm

Danas sam opet bila u tome razredu i svih je pet ucenika koliko je jucer dobilo nezasluzenu peticu diglo ruke i trazilo da im upisem zasluzenu ocjenu, ukljucujuci i malu koja je prva pocela s problematicnim ponasanjem. Nakon toga sam im svima ponovno objasnila sva pravila i kriterije ocjenjivanja a onda sam ih opet zamolila da mi se ne mijesaju u moj posao jer ako se ne mijesaju u posao vodoinstalatera, lijecnika ili sofera u autobusu onda nekako nije red ni da se mijesaju u moj posao. Imam osjecaj da su sad ipak (konacno!) shvatili i da sam ja prakticki "izvojevala pobjedu" ovaj put, jer su mi se poslije dosli ispricavati da ih je ta petica jako pekla i da su ih roditelji doma vikali i ljutili se na njih kako su uopce dopustili da budem dovedena u takvu situaciju da im podijelim nezasluzene petice. Nekako mi se cini da ce im ovo biti dobra lekcija, jer ako si imalo posten u dusi (a u principu velika vecina ljudi to jest) onda ipak neces pristati na peticu a znas da znas za 2 ili 3. Da samo znate koliko me jucer to grizlo i koliko mi je tesko bilo pri dusi, cijelo popodne sam provela samo razmisljajuci o tome, ali danas je ipak lakse! Hvala svima na razumijevanju.
Knowledge is of two kinds: either you know the subject itself or you know where you can find it.
proud 1teacher
 
Posts: 9
Joined: ned lis 25, 2009 5:52 pm
Location: Split
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: engleski i talijanski jezik

Re: Mijesanje u moj posao

Postby just4me » čet stu 12, 2009 9:09 pm

:) učiš dok si živ, ali vrijedi...
just4me
Nastavnik/Učitelj
 
Posts: 224
Joined: sub tra 25, 2009 8:47 am
Location: Zagreb, Croatia
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: razredna nastava - drugi razred

Re: Mijesanje u moj posao

Postby Anchy » uto stu 17, 2009 7:30 pm

2 saveta koji su meni pomogli puno:

1. Učenicima na početku godine naglasiti pravila (kako se ispituje, što moraju znati, kako će učiti....), pravila ponavljati tijekom godine ili što je još bolje - neka ih učenici zapišu na zadnju ili prvu stranu svoje bilježnice na uvodnom satu - tu mogu biti i pravila ponašanja (ako se kasnije daju ocjene iz zalaganja neće se moći žaliti ukoliko nisu poštivali pravila)

2. Nakon ispitivanja pitati učenika što on misli koju je ocjenu zaslužio, ukoliko je nerealan pitati ostatak razreda - vjerovali ili ne učenici rijetko kada fulaju, čak znaju biti i stroži nego ste to vi
Anchy
 
Posts: 9
Joined: pon lis 26, 2009 1:30 pm
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: Priroda/Biologija

Re: Mijesanje u moj posao

Postby dada27 » pet vel 26, 2010 6:38 pm

pozdrav svima,

možda sam malo fulala topic, no ipak se nadam da će mi netko znati odgovoriti. Imam naime jedan problem. U ovoj školskoj godini 3-4 puta udaljila sam jednog učenika s nastave jer je u potpunosti ometao rad i onemogućavao ostalima da išta čuju. U imenik sam ga upisala i navela objašnjenje, no događa se da razrednica uvijek opravda taj sat, bez da mene uopće pita što se desilo. Znam da se učenike ne bi smjelo zapravo izbacivati s nastave no ne znam postoji li točno takva formulacija u zakonu (inače, radim u srednjoj školi). Kako god, smatram da nije korektno od te razrednice da to radi (i ne samo meni) jer time omalovažava profesore pred učenicima i daje im za pravo da se ponašaju kako se već ponašaju. Uz to, ona okolo priča kako ja, i ostali koji učenika upišemo, ne znamo raditi svoj posao. Pitala sam ravnateljicu koja je bila zgrožena postupkom razrednice, te mi je rekla da učenike koji ometaju rad šaljem k njoj. Ipak, voljela bih znati postoji li neki zakonski okvir koji bi ovu situaciju riješio. Unaprijed zahvaljujem.
dada27
 
Posts: 3
Joined: ned lis 25, 2009 8:17 am
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Struka: engleski jezik

Re: Mijesanje u moj posao

Postby some1 » pet vel 26, 2010 11:05 pm

Nisi fulala topic.

Definitivno nije korektno od kolegice. Niti to opravdati niti te olajavati okolo pričom da nisi sposobna. Ali to je problem tvoje ravnateljice koju bi tu trebala dovesti u red.

Ono što bih ja napravio na tvome mjestu jest na sljedećem nastavničkom vijeću pitati pred svima dotičnu kolegicu kad se ona zaposlila je li odmah imala 15, 20 godina staža...i neka pred svima objasni što joj daje kompetencije da rasuđuje znaš li ti svoj posao ili ne. Zatim traži za dotičnog učenika ukor (zbog ometanja nastave) i neka se o tome obavezno glasuje i to uđe u zapisnik. Ako ne prođe traženje ukora, neka obavezno uđe u zapisnik da je traženo, ali da je odbijeno.

Borba s vjetrenjačama? Možda, ali ćeš pokazati da ne daš da te se gazi!
...to boldly go where no man has gone before...
some1
Site Admin
 
Posts: 1483
Joined: sri tra 22, 2009 10:59 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 19 time
Have thanks: 93 time
Struka: matematika i informatika

Next

Return to U učionici

Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron
suspicion-preferred