Welcome
Dobrodošli na Forum za nastavnike i učitelje!

Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Diskusije o plaćama, uvjetima rada, perspektivi, obrazovanju u Hrvatskoj, strategiji, državnoj obrazovnoj politici...

Moderators: Gavran, some1

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby aurora » pon lis 29, 2012 11:06 am

Rad s darovitima trebao bi se odvijati na dodatnoj nastavi. U razrednoj nastavi imamo 1 sat tjedno, uglavnom se radi matematika zbog takmičenja u četvrtom razredu, a zanemaruje se i to temeljito nadarenost za jezično izražavanje, za prirodne znanosti. U našoj školi nemamo dodatanu nastavu PID-a.
U višim razredima su izborni programi koje učenici mogu izbrati ali je omogućen samo jedan izbor pošto se sve dodatne, slobodne i izborne aktivnsoti održavaju isti dan isti sat, prema naputcima u doba HNOS-a da se djeca ne smiju preopterećivati s više dodatnih aktivnosti.
Mi, koji poznajemo nadarene, znamo da oni imaju višestruke nadarenosti i interese, da se često ne mogu odlučiti samo za jednu aktivnsot jer ih sve zanima, sve im dobro ide, i sve bi htjeli. Ne zato jer su preambiciozni nego zato jer je takva priroda nadarenosti. Kad netko ima visoki IQ, njemu sve ide dobro i više toga mu se sviđa, i sport i matematika, i muzika i pisanje pjesmica i gluma i mehanika i biologija...
Da bi se netko mogao opredijeliti za jedno područje kojemu će se posvetiti i u njemu moći imati izvrsne rezultate, njemu treba omogućiti da proba više toga i da vidi gdje će se pronaći. a mi ih guramo u samo jednu aktivnost. Gdje je tu logika?

Rad s darovitima trebao bi se odvijati u slobodnim aktivnostima, tj izvannastavnim aktivnostima koje su u praksi već niz godina zanemarene, iz godine u godinu sve su više gurane na margine.
Nekad su škole imale "politiku" i plan izvannastavnih aktivnosti, ravnatelji su vodili brigu da što više aktivnosti bude ponuđeno djeci i pratilo se rezultate rada, prezentiralo na razne načine i time poticalo učenike ali i učitelje. Na neki način su čak nametali da vodimo aktivnsot koju škola treba i mi smo to prihvaćali. Čak su se i razni komiteti petljali u organizaciju slobodnih aktivnsoti u školama, slali dekrete i tražili godišnje izvještaje. Sada srećom nema komiteta, ali ipak bi to netko trebao pratiti. Tko? Valjda ministarstvo i nekakva njihova služba? Ne znam?
Nekad smo imali grupe tehničkog odgoja, šahiste, male modelare, kino grupu koja je snimala filmove, vezilje, pletilje, fotografiju, male fizičare, kemičare, matematičare, folklor, vrhunske recitatorske i dramske, likovne , keramičare, zadrugare, izradu mozaika, modelare, novinarsku, literarnu, zbor, orkestar, ...Vodili su ih entuzijasti. Samo entuzijasti mogu raditi s nadarenima, samo zaljubljenici u neku aktivnost mogu prenijeti svoj žar na djecu. Ne možeš dati nešto čega nemaš...A entuzijazam ne možeš izazvati i ali ga možeš ugušiti. Gdje smo mi? Što se događa s našim entuzijazmom...?

U našoj školi imamo grupe izvannastavnih aktivnosti koje po vlastitom izboru možemo voditi u svojem razredu ili za sve razrede, i to odabiremo doista po slobodnoj volji. Reklo bi se, demokratski. Posljedica takvog "demokratskog" izbora i neuplitanja školskih vlasti u naše izbore je smiješna: jedne godine imamo u RN šest likovnih grupa, samo jednu dramsku i ni jednu drugu osim ovih, druge godine šest plesnih grupa i jednu literarnu i ni jednu drugu osim ovih.... Uglavnom su to aktivnsoti koje privlače djevojčice , za dječake nema baš neke ponude. Nije da su djeca nezainteresirana, moglo bi se s dečkima piliti daščice i zabijati čavliće, svašta bi se moglo i rado bi to oni radili, ali nitko se ne osjeća pozvanim da to organizira. Tako imamo programe prevencije rizičnih ponašanja ali ne nudimo nešto konkretno što bi zaokupilo djecu da se time bave i da u tome mogu biti uspješni, pa od teorije nikako da prijeđemo na praksu.

Mi koji vodimo grupe, osim što smo dužni na kraju godine predati roza bilježnicu, nikome ne polažemo račune o kvaliteti rada i nemamo gdje prezentirati rad. Priredbe su spale na jednu godišnje koja smije trajati 30-35 minuta da se djeca ne zamore, od nekad obaveznih šest jednosatnih "svečanih akademija" i "svečanih priredbi" godišnje-kako smo to nekad zvali.
Neke škole još uvijek njeguju slobodne aktivnosti i trude se da ponude koliko-toliko raznovrstan izbor, međutim, izgleda da to ovisi o umiješnosti ravnatelja, a "odozgo" nije ničim regulirano. A trebalo bi biti. To je prevažno područje da bi ga se prepustilo individualnim interesima i motivaciji rokovoditelja.

Da bi netko mogao kvalitetno voditi grupu takvih aktivnosti prije svega mora i sam biti bar malo nadaren, i mora se dodatno educirati. Je li učitelj nadaren teško će netko procijeniti, ali da se educira, to se može dokazati.
U edukaciju netko treba uložiti, platiti put, dnevnicu...Do nedavno se plaćalo. Razumljiva je trenutna štednja, međutim, mi već imamo uložena sredstva u edukacije koja bi se mogla vraćati ali su samo mrtvi kapital.
Mo primjer je samo jedan od mnogih:
Mene se slalo na edukacije, plaćalo mi se seminare i sve što spada, dakle, uložio se u moju edukaciju, ja sam imala volje i uspjeha, imala sam čak neko vrijeme i dodatne prekovremene sate za rad s darovitim učenicima u INA i DN. Međutim, zabranom prekovremenih meni su oduzeli i satove iz norme jer sam županijski voditelj pa na to imam 2 sata. Prema zahtjevu inspektora oduzeli su mi prekovremene i za ta dva sata županijskog voditeljstva oduzeli su mi izvannastavne i dodatnu nastavu. Zvala sam ministarstvo i rečeno mi je da ako ravnatelj obrazloži valjane razloge zbog kojih bi netko imao satove preko norme da se to odobrava. Međutim, inspektor je imao naređenje da sreže troškove, pa je na terenu srezao prekovremene svima redom bez obzira na razlge zbog kojih su odobreni, a u mojem slučaju je to i oduzimanje od tjedne norme zbog voditeljstva. Ako se već trebalo oduzimati od norme, logičan je izbor da je oduzeta dodatna i izvannastavne a ne dopunska ili neki predmet, međutim to nije dobar izbor za učenike mojeg odjeljenja i za ostale darovite i zainteresirane za aktivnost za čije sam vođenje educirana, koji nemaju priliku zato jer se njihova učiteljica bavi nekakvim svojim slobodnim aktivnostima. Moji đaci se mogu priključiti nekom drugom paralelnom razredu, međutim, te su grupe već prenapučene a i raspored sati se preklapa pa je to praktički neizvedivo.
Čudno je da ministarstvo ne želi iskoristiti ono u što je uložilo svoje novce. Sedam puta sam bila na tjednim seminarima za folklor i plesnu, šest puta po cijeli tjedan na edukacijama za dramsku i scensku. To su nekakvi novci, ne mali, uložena sredstva koja se ne vraćaju, nema od njih koristi, jel tako? Kakva je to poslovna politika? Ekonomska računica? Platiti nekom edukaciju da nešto radi pa mu oduzeti pravo da to radi. Neš ti države...

(OK, neće to mene spriječiti da radim, ja radim izvannastavne i dodatnu "na crno" . Mislim da sam u prekršaju jer radim nešto što me poslodavac nije ovlastio ni zadužio. I zadržavam djecu u školi duže nego je u rasporedu sati kojega sam prijavila. Opterećujem ih dodatnim aktivnostima koje nisu obavezne, možda time kršim njihova prava, možda je to čak i neki oblik zlostavljanja... Možda bi me mogli i kazniti, tko zna? Zato, pssst!)

aurora has been thanked by:
aurora
Mentor
 
Posts: 564
Joined: ned lis 25, 2009 11:41 pm
Has thanked: 108 time
Have thanks: 90 time
Struka: razredna nastava

 

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby ribica357 » sri lis 31, 2012 3:23 pm

Definivno sam za devetogodišnje školovanje, ali bih mijenjala upis u 1.razred i postavila granicu 1.1.a ne 1.4. kako je to sada.
Ova tri mjeseca su jako, JAKO važna i u praksi se pokazalo da sam u pravu. Zvuči nevažno, ali se pokazalo da su baš djeca iz tog
perioda imala najtežu prilagodbu. Predškola bi detektirala "poteškoće" i brže bi se mogle rješavati stvari.Vrtić i Škola nisu u vezi i nema povratne informacije.
Što se tiče integracije djece mislim da nikoga nije briga, jer da je nekoga briga nebi se dopustilo mijenjanje zakona i povećanje broja djece u razrednom odjelu ( Dopunom zakona o broju djece ......koji se tiho ušuljao....)
Po tome treba biti čarobnjak ako od 25 učenika 1 ima asistenta, 1 prilagođeni ( teško savladava gradivo), 1 individualizirani ( psih.poteškoće), 3 darovita, 19 redovnih ........i nastavu učiniti kvalitetnom i interesantnom .Netko je rekao da nismo rehabilitatori!? Nismo liječnici! Meni su rekli da se trebam educirati i raditi na sebi....Mišljenja sam da ovu problematiku treba preseliti na Učiteljski fakultet i postaviti pitanje za koje se to vrijeme osposobljavaju studenti kako bi postali i ostali učitelji? Možemo li nešto mijenjati ili možemo samo sebe mijenjati pa se prilagođavati novim potrebama djece i roditelja.
Kada učiteljica postaje rehabilitator i koliko je osposobljena za rad s djecom koja imaju poteškoće? Zašto su defektolozi i psiholozi figure u školi kad imaju toliko djece da ih ne stignu vidjeti tjedno više od 2 školska sata? Liječnik koji liječi ne može i operirati!!!!!!
Ministar se žali na velik broj djece kojima je odgođen upis u 1.razred......puno djece s poteškoćama!!!!
Zašto je danas uz oba visoko obrazovana roditelja toliko djece koja imaju emocionalne poteškoće, teško su odgojiva, slabo koncentrirana, nesamostalna.......... ? Kako je moja nepismena baka podigla 5 djece, a nije imala svaki dan za kruh i meso.....račune.....ZNAM ja odgovor na ovo pitanje.....samo dajem za razmišljati svima koji na tu temu diskutiraju....
Djeca nisu ništa kriva! Pođimo od sebe! :unsure:
ribica357
 
Posts: 4
Joined: pet ruj 28, 2012 3:58 pm
Has thanked: 1 time
Have thanks: 0 time
Struka: učiteljica razredne nastave

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby meteorka » sri lis 31, 2012 7:15 pm

Nažalost, kod nas je sve to uvedeno na velika vrata, bez pripreme. ljudima su usta začepili s 3 posto dodatka na plaću, i to samo tijekom nastavne godine (bez one redovne pripreme u kolovozu kad se izrađuje godišnji). sve se gura pod jednu plaću - kao kod privatnika. i ovo devetogodišnje koje će vam uvesti, što znači? djeca će se upisivati ranije i ostajati s učiteljicom 5 umjesto 4 godine. U predmetnoj se kod nas ništa nije promijenilo, iako smo navijali da deveti razred bude u predmetnoj kao dodatni, zbog rasterećenja gradiva. Trenutno, prvi razred izgleda ovako: djeca su 2 školska sata u školi, uče osnovne socijalne vještine, oblike, boje i imaju jutarnje sastanke na kojima pričaju o prethodnom danu. Kod nas ocjena nema do kraja 3. razreda.

Toplo se nadam da će kod vas devetogodišnje biti bolje odrađeno nego kod nas.
često skrećem s teme :)
meteorka
Pripravnik
 
Posts: 95
Joined: uto ruj 14, 2010 3:23 pm
Has thanked: 5 time
Have thanks: 2 time
Struka: hrvatski jezik

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby elarac » sri lis 31, 2012 10:56 pm

A ja se toplo nadam da neće uopće to uvesti. Izračunajte samo kako se našoj djeci i unucma i budućim pokoljenjima produžava obrazovanje mic po mic. Na fakultetu su dobili dodatnu godinu, sada u osnovnoj školi. Nerka onda još dodaju i u srednjoj školi.

Meni sve skupa jednosatvno nema smisla i pitam se je li mi to namjerno zatupljujemo buduće generacije. Činjenica je da sve dulje idu u školu a stalno ih rasterećujemo pa sve manje uče. Ni s tom jednom dodatnom godinom u OŠ neće učiti ni blizu onoliko koloiko su prije osnovnoškolci učili u onih "jadnih" 8 godina.

Ili ih želimo ukalupiti i usustaviti da ne izađu prerano iz škole, dok im mozgovi još nisu uniformirani i zapčaćeni?

elarac has been thanked by:
Avatar
elarac
Savjetnik
 
Posts: 1667
Joined: ned tra 26, 2009 11:52 pm
Has thanked: 77 time
Have thanks: 51 time
Struka: matematika

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby leeroy » čet stu 01, 2012 6:09 pm

Ta dodatna godina (predškola) je i do sad postojala i gotovo posvuda se provodila. Mislim da je u redu da se ozakoni kao obavezna da se oni malobrojni koji možda to nisu organizirali na to prisile.
Jedino što ne vidim potrebe za tolikom pompom. Ministar, kao i zdravstveni odgoj, spektakularno najavljuje nešto što uopće nije spektakularno.
"Živimo u vrijeme u kojem razdor između vrhunske znanosti i masovnog neznanja nikad nije bio veći."
(Tvrtko Švob)

leeroy has been thanked by:
Avatar
leeroy
Savjetnik
 
Posts: 1396
Joined: pet lis 08, 2010 10:44 am
Has thanked: 132 time
Have thanks: 185 time
Struka: biologija

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby poison » čet stu 01, 2012 6:53 pm

ja sam ostala bez teksta slušajući ga jučer na radiju:
"istraživanja pokazuju da su u zemljama koje imaju obavezno devetogodišnje obrazovanje učenici uspješniji, pa smo onda mi odlučili propisati obaveznom jednu godinu predškole i sada i mi imamo obavezno devetogodišnje obrazovanje".

slika

slika
SVI SMO MI BUBAMARA!

"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert

poison has been thanked by:
Avatar
poison
Savjetnik
 
Posts: 1931
Joined: ned tra 26, 2009 9:14 am
Location: middle of nowhere
Has thanked: 590 time
Have thanks: 280 time
Struka: engleski i njemački jezik

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby Pünktchen » čet stu 01, 2012 8:35 pm

leeroy je napisao/la:Ta dodatna godina (predškola) je i do sad postojala i gotovo posvuda se provodila. Mislim da je u redu da se ozakoni kao obavezna da se oni malobrojni koji možda to nisu organizirali na to prisile.
Jedino što ne vidim potrebe za tolikom pompom. Ministar, kao i zdravstveni odgoj, spektakularno najavljuje nešto što uopće nije spektakularno.

Ovo je srž svega!
Avatar
Pünktchen
Savjetnik
 
Posts: 1578
Joined: pon lis 26, 2009 11:24 pm
Has thanked: 931 time
Have thanks: 321 time
Struka: njemački jezik

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby bubamara » čet stu 01, 2012 9:06 pm

slika
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".

bubamara has been thanked by:
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby aurora » pet stu 02, 2012 1:08 pm

Moram priznati da nisam pročitala do kraja prijedlog, pa ako je nekome zapelo za oko kako bi se to financiralo, molim da odgovori. Naime, predškolski odgoj nije obavezan. Plaćaju ga roditelji, sufinanciraju gradovi kako koji može. Ako bi "mala škola" bila obavezna znači da bi trebala biti financirana iz istog izvora kao i obavezno osnovno školovanje. Znači da bi trebali imati određene nastavne programe, nastavni kadar koji je prošao edukacije koje treba netko platiti, prostor i namještaj za svu tu djecu koja do sada nisu bila obuhvaćena predškolom, osiguran novac od kojega će plaćati režije, prijevoz, sufinancirati prehranu...
Nadam se da imaju zatvorenu financijsku konstrukciju...
Ima tu više od jednog problema u ova problematična vremena kad škole brinu kako će platiti troškove grijanja i potrošnog materijala. Ako se ovo uvede, znači da se ima love i da nam je konačno krenulo. :fuch:
aurora
Mentor
 
Posts: 564
Joined: ned lis 25, 2009 11:41 pm
Has thanked: 108 time
Have thanks: 90 time
Struka: razredna nastava

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby aurora » pet stu 02, 2012 1:18 pm

elarac je napisao/la:A ja se toplo nadam da neće uopće to uvesti. Izračunajte samo kako se našoj djeci i unucma i budućim pokoljenjima produžava obrazovanje mic po mic. Na fakultetu su dobili dodatnu godinu, sada u osnovnoj školi. Nerka onda još dodaju i u srednjoj školi.

Meni sve skupa jednosatvno nema smisla i pitam se je li mi to namjerno zatupljujemo buduće generacije. Činjenica je da sve dulje idu u školu a stalno ih rasterećujemo pa sve manje uče. Ni s tom jednom dodatnom godinom u OŠ neće učiti ni blizu onoliko koloiko su prije osnovnoškolci učili u onih "jadnih" 8 godina.

Ili ih želimo ukalupiti i usustaviti da ne izađu prerano iz škole, dok im mozgovi još nisu uniformirani i zapčaćeni?


Ali, Ela, kako ne uviđaš :kralj: ...to je sve briga za mlade. To je zbrinjavanje mladih. trebali bi školovanje produžiti do ranih tridesetih, to bi tek bila prava briga za mlade. Neka se školuju što je više moguće, tako bar neće biti nezaposleni i neće biti na teret društva koje bi moralo plaćati naknadu za nezaposlene. Ovako i mi imamo posla i ono, sve štima, sve pet. Ja bih još uvela obavezno obrazovanje za treću dob. I penziće u škole! :sm: A ne da mi tamo po kontejerima kopaju, dala bih im marendu u školi, i lijepo bi imali čime zabaviti svoj mozak a ne da mi imaju psihosomatske bolesti kao npr. reumu, pa troše novac zdravstva jer ne znaju što bi radili. Svaki dan bi pisali domaće zadaće pa da vidiš kako bi živnuli. (Ovdje bih dozvolila HNOS)

aurora has been thanked by:
aurora
Mentor
 
Posts: 564
Joined: ned lis 25, 2009 11:41 pm
Has thanked: 108 time
Have thanks: 90 time
Struka: razredna nastava

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby ahorvatek » pet stu 02, 2012 1:44 pm

Ja bih ovdje samo postavila pitanje je li dobar naslov ove teme "Devetogodišnje osnovno obrazovanje".
Jer, u članku kojeg čitam na našem Portalu, vidim da piše da će obavezno školovanje trajati 9 godina, a osnovna škola i dalje 8 godina, dok ona jedna godina razlike će biti predškola.

Dakle, dosad su nam se osnovno i obavezno školovanje poklapali, a sad ćemo morati paziti koju riječ kad kažemo, to više neće biti isto.
I u skladu s tim, krivi nam je naslov teme, treba biti "Devetogodišnje obavezno školovanje".

Slušam maloprije na radiju o tome, i isto su krivo rekli - da će osnovno školovanje biti devetogodišnje.

Ili sam ja nešto pomotala?
Avatar
ahorvatek
Ministar
 
Posts: 2450
Joined: sri tra 22, 2009 8:20 pm
Location: Ivanić-Grad
Has thanked: 8 time
Have thanks: 106 time
Struka: matematika

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby sole » pet stu 02, 2012 2:35 pm

Ma nisi ništa pomotala. Oni su sami sebe pomotali. Ministar je prvi najavio devetogodišnje osnovno obrazovanje pa onda pojasnio da će ta deveta godina biti predškola. Zatim smo malo čekali da nam objasni gdje će se i kako održavati ta predškola. Danas kaže da će biti kao i do sad, samo će trajati mrvicu duže i biti obvezna za svu djecu. Tresla se brda rodio se miš...odnosno jedno veliko NIŠ.
A teacher is a very special person who uses his or her creativity and loving, inquiring mind to develop the rare talent of encouraging others to think, to dream, to learn, to try, to do!

sole has been thanked by:
Avatar
sole
Mentor
 
Posts: 695
Joined: čet ruj 03, 2009 2:03 pm
Has thanked: 14 time
Have thanks: 32 time
Struka: strani jezici

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby bubamara » pet stu 02, 2012 2:50 pm

aurora je napisao/la: I penziće u škole! :sm: A ne da mi tamo po kontejerima kopaju, dala bih im marendu u školi, i lijepo bi imali čime zabaviti svoj mozak a ne da mi imaju psihosomatske bolesti kao npr. reumu, pa troše novac zdravstva jer ne znaju što bi radili. Svaki dan bi pisali domaće zadaće pa da vidiš kako bi živnuli. (Ovdje bih dozvolila HNOS)


:lol: :lol2: :up:
"Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi".
Avatar
bubamara
Ministar
 
Posts: 2975
Joined: pet ruj 18, 2009 6:03 pm
Location: zagreb
Has thanked: 485 time
Have thanks: 502 time
Struka: kemija

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby poison » pet stu 02, 2012 3:28 pm

aurora je napisao/la:
elarac je napisao/la:A ja se toplo nadam da neće uopće to uvesti. Izračunajte samo kako se našoj djeci i unucma i budućim pokoljenjima produžava obrazovanje mic po mic. Na fakultetu su dobili dodatnu godinu, sada u osnovnoj školi. Nerka onda još dodaju i u srednjoj školi.

Meni sve skupa jednosatvno nema smisla i pitam se je li mi to namjerno zatupljujemo buduće generacije. Činjenica je da sve dulje idu u školu a stalno ih rasterećujemo pa sve manje uče. Ni s tom jednom dodatnom godinom u OŠ neće učiti ni blizu onoliko koloiko su prije osnovnoškolci učili u onih "jadnih" 8 godina.

Ili ih želimo ukalupiti i usustaviti da ne izađu prerano iz škole, dok im mozgovi još nisu uniformirani i zapčaćeni?


Ali, Ela, kako ne uviđaš :kralj: ...to je sve briga za mlade. To je zbrinjavanje mladih. trebali bi školovanje produžiti do ranih tridesetih, to bi tek bila prava briga za mlade. Neka se školuju što je više moguće, tako bar neće biti nezaposleni i neće biti na teret društva koje bi moralo plaćati naknadu za nezaposlene. Ovako i mi imamo posla i ono, sve štima, sve pet. Ja bih još uvela obavezno obrazovanje za treću dob. I penziće u škole! :sm: A ne da mi tamo po kontejerima kopaju, dala bih im marendu u školi, i lijepo bi imali čime zabaviti svoj mozak a ne da mi imaju psihosomatske bolesti kao npr. reumu, pa troše novac zdravstva jer ne znaju što bi radili. Svaki dan bi pisali domaće zadaće pa da vidiš kako bi živnuli. (Ovdje bih dozvolila HNOS)


da ne govorimo o tome da će, ako se obavezno budu školovali do tridesete (na račun roditelja, ofkors), a za mirovinu im bude potrebno 40 godina staža - a svi znamo da se prvo šeta 5-6 godina po birou prije nego što se actually uspije zaposliti - dio njih možda i otegnuti papke prije nego što steknu uvjete za mirovinu, što će također rasteretiti mirovinske fondove, pa će ostati više novaca za mirovine braniteljskih unuka :bravo:
SVI SMO MI BUBAMARA!

"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert

poison has been thanked by:
Avatar
poison
Savjetnik
 
Posts: 1931
Joined: ned tra 26, 2009 9:14 am
Location: middle of nowhere
Has thanked: 590 time
Have thanks: 280 time
Struka: engleski i njemački jezik

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby aurora » pet stu 02, 2012 7:59 pm

lol...skoro bih se složila s argumentima kolegice poison (to je ime parfema, je l' da?) ,ali ipak, replika:

Kolegice, ispustili se iz vida važnu činjenicu da djeca ciljane skupine koja bi se imala školovati do tridesete, imati zdravstveni odgoj koji će im osigurati dovoljno znanja,kompetencija vještina i motivacije za dug, zdrav, kreposan a samim tim i sretan život. Svi će svako jutro vježbati jer ćemo ih tako naviknuti u školi, i svi će jesti sjedeći jer su stekli takvu naviku, a takve su navike temelj za sticanje komeptencije za ostvarivanje dugovječnosti. Prema tome, neće tu nitko pokrepavat jer će živjet svi od sto godin na više.


Eto..Rekli jučer na RTLu da Hrvati ne peru svaki dan zube, bio i jedan mladi glumac koji je glumio zubara da to potkrijepi primjerima, našli nekog tko se voli snimat za teve pa ga pitali kad pere zube i dokazali da eto,Hrvati ne idu kod zubara nego samo kad se snima za RTL, svaki sedmi pere a svi ostali ne. Ma zamisli koje šporkulje ti Hrvati?
Ali sad će to zdravstveni odgoj popraviti, nalazi statistike su im baš dobro sjeli, kao naručeni. Zanimljivo je kako se statistički podaci koje kao iz rukava sipa RTL poklapaju s aktualnostima ? Jeste primijetili? SAd čekam kad će ministar reći da Hrvati ne peru zube nego samo svaki sedmi...jer kad to kaže RTL, mora da je istina..kao i ono o postotku nepismenih u Hrvata što nema šanse ni teoretske ali je poslužilo svrsni
aurora
Mentor
 
Posts: 564
Joined: ned lis 25, 2009 11:41 pm
Has thanked: 108 time
Have thanks: 90 time
Struka: razredna nastava

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby poison » pet stu 02, 2012 10:01 pm

je, ima nekoliko parfema s tim imenom, ali moje kodno ime nema veze s njime, nego s onom izrekom da se otrov čuva u malim bočicama, a ja kršna, visoka 158 ;)
SVI SMO MI BUBAMARA!

"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert

poison has been thanked by:
Avatar
poison
Savjetnik
 
Posts: 1931
Joined: ned tra 26, 2009 9:14 am
Location: middle of nowhere
Has thanked: 590 time
Have thanks: 280 time
Struka: engleski i njemački jezik

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby Pünktchen » sub stu 03, 2012 1:16 pm

Da si jela sjedećki i svako dan u školi doručkovala, prala zube, ruke i brisala rit, možda ne bi ostala maka :kava:

Pünktchen has been thanked by:
Avatar
Pünktchen
Savjetnik
 
Posts: 1578
Joined: pon lis 26, 2009 11:24 pm
Has thanked: 931 time
Have thanks: 321 time
Struka: njemački jezik

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby Luminitsa » sub stu 03, 2012 4:31 pm

Ama mislim, još ćemo djecu učiti govoriti i hodati u školama kak je krenulo. :D
Teachers are expected to reach unattainable goals with inadequate tools. The miracle is that at times they accomplish this impossible task.
Avatar
Luminitsa
Savjetnik
 
Posts: 1041
Joined: pon lip 01, 2009 9:23 pm
Has thanked: 19 time
Have thanks: 207 time
Struka: pedagoginja

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby elarac » sub stu 03, 2012 11:08 pm

Luminitsa je napisao/la:Ama mislim, još ćemo djecu učiti govoriti i hodati u školama kak je krenulo. :D

I da sami promjene pelenu?
Avatar
elarac
Savjetnik
 
Posts: 1667
Joined: ned tra 26, 2009 11:52 pm
Has thanked: 77 time
Have thanks: 51 time
Struka: matematika

Re: Devetogodišnje osnovno obrazovanje

Postby Gavran » ned stu 04, 2012 3:55 pm

Gh... Opet nas špijuniraju! Neka budala je na portal stavila link na ovu raspravu i ukratko prenijela sadržaj teme... Poslat ću protestno pismo uredništvu, ovo je već prevršilo svaku mjeru... :uzi:

A u međuvremenu pazite što govorite. Gleda nas Veliki Srat.
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran

Gavran has been thanked by:
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika

PreviousNext

Return to Hrvatska - zemlja znanja

Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron
suspicion-preferred