Welcome
Dobrodošli na Forum za nastavnike i učitelje!

O boravku učitelja u školama

Eksperimentalni podforum. Informacije, diskusije i rezultati akcija koje provode članovi foruma.

Moderators: Gavran, some1

O boravku učitelja u školama

Postby aurora » čet pro 29, 2016 11:06 am

Dragi kolege, žao mi je što sam kukavica ali radije anonimno komentiram...Vjerujte, imam za to ozbiljnijih razloga od obične paranoje i nedostatka hrabrosti, ali nije sad to važno


Proširila bih temu o produžavanju boravka učitelja u školama jednim praktičnim pitanjem:
ima li se novaca u državnoj blagajni za povećanje troškova režija (grijanje, struja, voda, telefon, internet, uredski materijal) za produljenje boravka učitelja i učenika i školskim zgradama.
Je li netko izračunao koliko to iznosi u novcu?
Ako bi djeca boravila do 14 sati, a znamo da je na snazi zabrana zapošljavanja tehničkog osoblja, bi li ta zabrana bila ukinuta i omogućilo se zapošljavanje novih kuharica koje bi kuhale za tu djecu. (Ne bi valjda djeca gladna bila do 14 sati u škli, i ne b valjda bili na suhim sendvičima do 14 sati). Znaju li koliko je novaca potrebo za pokrivanje troškova školske kuhinje? Imamo li osiguran novac za kuharice?
Je li netko izračunao svotu koju učitelji uštede državi time što nenastavne poslove obavljaju kod kuće, trošeći svoju struju, svoje grijanje, itd ? Koliko bi se moralo povećati izdvajanje ionako preopterećene privrede za školstvo za pokrivanje troškova dodatnog boravka djelatnika i učenika u školskim zgradama? Ako se ne bi povećaalo izdvajanje za materijalne troškove školstva, na čemu drugom bi se "stisnulo" kako bi se pokrilo troškove?
Molim, neka netko pokuša izračunati koliko novaca učitelji dnevno /godišnje daruju državi time što troše svoje grijanje. Imate negdje podatak o broju učitelja u OŠ i SŠ, izvucite i pomnožite s troškovima grijanja jedne prosječne prostorije po djelatniku puta sati ostalih poslova do norme koji se obavljaju kod kuće. Sigurno će svota biti impresivna.

Prije nego se rasporavlja o bilo kojim argumentima za ili protiv ideje o dužem boravku učitelja i djece, trebalo bi znati koliko to košta i imamo li novaca za to. Tako bi trebao raspravljati netko govori isred ministarstva, a ne govoriti tek toliko da se kaže nešto što će ljudima zvučati kao novo, kao da se tu sad sređuje nekakav tobožnji nerad nastavnika .
Protiv učitelja smo godinama kao društvo sustavno gradili-tj. dozvolili medijima da grade lošu sliku u javnosti, pa će javnost lako povjerovati u floskulu da učitelji ne rade ništa i bez problema ćemo progutati smanjivanje prava učitelja kad do njih dođe. A čini se da će doći.

Također, veoma važno je i pitanje : je li u redu što je Profil preuzeo njemački poduzetnik je li u redu što se izdavanje udžbenika prepustilo tržišti kapitala. Je li u redu da se strani poduzetnici bave stvaranjem i izdavanjem udžbenika ili bi ipak trebalo vratiti Državni institut za udžbenike i tu važnu djelatnost predati struci a ne tržištu? Gdje nam je velika nacionalna svijest i briga za potomstvo u ovom području ?
Također, trebalo bi izračunati koliko državu košta izdavanje tolikog broja udžbenika (jer se pisanje i izdavanje sufunancira iz državne blagajne) i koliko bi koštalo kad bi taj posao radila državna institucija. Podaci su dostupni na internetnu...una se koliko država suffinancira svaki od paralelnih udžbenika koji su totalno neprotrebni i a dređen broj i nedovoljno kvalitetni
Zadnja izmjena: aurora; čet pro 29, 2016 11:09 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
aurora
Mentor
 
Posts: 564
Joined: ned lis 25, 2009 11:41 pm
Has thanked: 108 time
Have thanks: 90 time
Struka: razredna nastava

 

Re: O boravku učielja u školama

Postby aurora » čet pro 29, 2016 11:08 am

..ne znam kako pogrešku u naslovu...
aurora
Mentor
 
Posts: 564
Joined: ned lis 25, 2009 11:41 pm
Has thanked: 108 time
Have thanks: 90 time
Struka: razredna nastava

Re: O boravku učitelja u školama

Postby aurora » sub pro 31, 2016 9:11 am

Je li netko izračunao svotu koju učitelji uštede državi time što nenastavne poslove obavljaju kod kuće, trošeći svoju struju, svoje grijanje, itd

Samo podcrtavam....
Ako radnik posao za poslodavca obavlja u svojem privatnom prostoru, trošeći svoja sredstva kako bi osigurao sam sebi radni prostor, pri tome se služi alatom i potrošnim materijalom kojega je sam sebi pribavio, ..što iz toga proizlazi?
aurora
Mentor
 
Posts: 564
Joined: ned lis 25, 2009 11:41 pm
Has thanked: 108 time
Have thanks: 90 time
Struka: razredna nastava


Return to Akcije

Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron
suspicion-preferred