Welcome
Dobrodošli na Forum za nastavnike i učitelje!

Tko nam sve ulazi u učionice? (pomoćnici u nastavi)

Pitanja, informacije i rasprave vezane uz formalni dio struke - tko, kako i zašto

Moderators: Gavran, some1

Tko nam sve ulazi u učionice? (pomoćnici u nastavi)

Postby Medeja » sri ožu 22, 2017 7:05 pm

Ne znam uopće kako početi.

Tko su ljudi koji nam sjede na nastavi? Odakle dolaze, kako samo osvanu u učionici? Tko ih postavlja, na čiji zahtjev, kako izgleda procedura zapošljavanja?

Ne bih da me se krivo shvati, nemam ništa protiv pomoćnika u nastavi i svjesna sam da su nekoj djeci, kao i nastavnicima, nasušno potrebni.

Imam, međutim, jako puno protiv toga da to budu rođaci stručne službe ili nastavnika, prijatelji i znanci. A to sada jest slučaj.

Pravilnik, koliko sam guglala, još uvijek nije donesen, iako je nacrtan još 2015. U toj situaciji, a zbog sve većeg broja učenika koji su obuhvaćeni inkluzijom, rapidno raste broj osoba koje se odjednom stvore u učionici kao pomoćnici.

Mislim, pa i za zapošljavanje čistačice postoji natječaj i procedura koja je transparentna, a u učionicu nam ulaze asistenti za koje kasnije doznamo da su nečiji rođaci ili kumovi i nemamo pojma kako su, kada, čijom odlukom i na čiji prijedlog postali pomoćnici u nastavi. Guglala sam puno, malo sam doznala. Zakon o odgoju i obrazovanju u svom 99. članku, stavcima 9. i 11. kaže da će načine i uvjete imenovanja pomoćnika u nastavi donijeti ministar. Nije. U međuvremenu broj pomoćnika u školama raste. Učiteljice su sretne da su uopće ikoga dobile, pa ne pitaju puno, osjećaju svakog asistenta kao olakšanje.

Konkretan problem koji me nagnao da si postavim ova pitanja jest ovaj: dijete ima vrlo specifične potrebe i poteškoće. (Ne tiču se motorike ni kretanja.) Dosad je svaki asistent dao otkaz jer nije mogao izdržati djetetovog roditelja i podnositi njegove pritiske i zahtjeve. Dijete jest vrlo teško i problematično, no najveći je problem konfliktni roditelj.

Stručna je služba došla na genijalnu ideju :bravo: kako da "skine" s vrata tog roditelja - ponudila mu je da bude pomoćnik u nastavi svom vlastitom djetetu. Naravno, sve su to kuloarske priče, nitko to nije potvrdio. Na naše izravne upite ne dobivamo odgovore. No gdje ima dima, ima i vatre. Bojimo se da će nam iduće godine u učionici, ako ne još i ove, osvanuti konfliktni i problematični roditelj kao asistent vlastitom djetetu, a zapravo kao kritičar i kontrolor nastavniku.

Nacrt Pravilnika koji nije usvojen tu mogućnost izričito zabranjuje. No to je samo nacrt.

Mi se užasavamo i pomisli da bi se to moglo dogoditi. Zato sam i postavila ona pitanja s početka posta.

Slutim nekako da je otezanje s donošenjem Pravilnika prilika za lov u mutnom i da nam se zbog toga u učionicu može smjestiti tko god hoće. I ima pravovremenu informaciju o potražnji za pomoćnikom u nastavi.

Što možemo učiniti?
Avatar
Medeja
 
Posts: 13
Joined: ned lis 04, 2009 8:41 am
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

 

Re: Tko nam sve ulazi u učionice? (pomoćnici u nastavi)

Postby Gavran » uto tra 04, 2017 12:18 am

Ako ništa drugo, zvati novinare.
U nama vrijeme se mijenja i svi su opet spremni da se bore za san
U nama vrijeme se mijenja, sa barikada reći ćemo
No pasaran
Avatar
Gavran
Site Admin
 
Posts: 4729
Joined: uto tra 21, 2009 3:07 pm
Location: Zagreb
Has thanked: 16 time
Have thanks: 424 time
Struka: Fizika


Return to Formalna pitanja

Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron
suspicion-preferred